Međunarodni dan Roma

Upisom u matične knjige proslavit će se Dan Roma

Vijesti / Flash | 09. 04. 2014. u 11:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje Međunarodnog dana Roma nastavlja se 10. travnja, kada će matični uredi u Mostaru i Živinicama organizirati registraciju rođenja za sedmoro romske djece i jednu odraslu osobu, koji dosad nisu bili upisani u matičnu knjigu rođenih.

Te osobe su identificirane 2013. godine, kada je osoblje UNHCR-a posjetilo 255 romskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

UNHCR i njegovi partneri Vaša Prava BiH i Bosanskohercegovačka inicijativa žena (BHWI) podržavaju ovu registraciju na općinskoj razini, kako bi ukazali na probleme stotina ljudi iz romskih zajednica, koji tek treba da se upišu u matičnu knjigu rođenih i dobiju uvjerenja o državljanstvu. BHWI će svim osobama koje na taj dan budu upisane uručiti male pakete.

Uz pomoć UNHCR-a će u bliskoj budućnosti biti organizirani slični događaji u još 20 općina koje imaju visok broj neprijavljenih Roma.

''Međunarodni dan Roma nas podsjeća na to da, ako zajednice, organizacije i institucije rade zajedno, stvarni napredak se može postići, a uskoro bi mogla biti moguća i potpuna registracija romskih porodica'', izjavio je predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne, dodavši da "ljudima bez rodnog lista i osnovnih dokumenata prijeti rizik od apatridije, uz nemogućnost pristupa pravima i uslugama".

Registracijski dani će pomoći da se ukaže na to što romske zajednice i lokalni dužnosnici mogu učiniti kako bi se osiguralo da svi Romi dobiju rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

UNHCR, Vaša Prava i romski posrednici su identificirali najmanje 430 pojedinaca za koje je bilo neophodno obaviti ovu vrstu aktivnosti.

Povodom Međunarodnog dana Roma, UNHCR i njegovi izvršni partneri su podržali lokalne vlasti u organizaciji četiri događaja u Sarajevu, Prijedoru, Mostaru i Živinicama, kako bi se ukazalo na značaj registracije rođenja i mogućnosti za sigurniju egzistenciju za Rome u BiH, uključujući i kroz programe za zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close