WikiLeaks

Unatoč problemima na granici, američki agenti ne odustaju od Europe

Vijesti / Flash | 22. 12. 2014. u 08:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WikiLeaks je danas objavio dva dokumenta CIA-e sa savjetima špijunima kako da zaštite svoj identitet upotrebom lažnih dokumenata prilikom prolaska preko međunarodnih granica.

Navodi se kako dva dokumenta, koji datiraju iz 2011. i 2012. godine, nose oznaku povjerljivo i "NOFORN" što znači da se ne trebaju pokazivati savezničkim obavještajnim agencijama.

U dokumentima je navedeno nekoliko strategija za agente kako bi izbjegli dodatne preglede na aerodromima i granicama, prenijela je Srna.

"U jednom od incidenata tijekom prolaska kroz europski aerodrom, sigurnosni dužnosnici su odabrali agenta CIA za dodatni pregled. Mada nisu imali razlog za to, službenici su ga možda izabrali jer je bio previše ležerno obučen a nosio je diplomatsku putovnicu ", piše u jednom od dokumenata.

Poslije pregleda, u torbi agenta pronađeni su tragovi eksploziva i usprkos ispitivanju, on se držao svog tajnog identiteta da je sudjelovao u antiterorističkoj obuci u SAD i dozvoljeno mu je da nastavi put.

U svom priopćenju WikiLeaks navodi kako navedeni primjer sa sobom nosi pitanje - "ukoliko su tragovi eksploziva objašnjeni navodnom obukom, što je taj agent zaista radio prolazeći kroz aerodrom u EU i zašto mu je dozvoljeno da nastavi put?"

Iz jednog od dokumenata CIA, pod nazivom "Pregled Schengena", vidi se da je CIA vrlo zabrinuta jer europske države uvode biometričke sigurnosne mjere za osobe s američkim putovnicom i da novi sustav predstavlja veliku prijetnju po identitet ili drugim riječima, sve je teže agentima putovati s lažnim dokumentima.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange navodi kako dokumenti pokazuju da CIA namjerava nastaviti špijunažu u Europi.

"CIA je, tijekom administracije Georgea Busha, vršila otmice iz država EU, uključujući Italiju i Švedsku. Ova uputstva govore da se i pod administracijom Baracka Obame, CIA i dalje namjerava ubacivati unutar granica EU i voditi tajne operacije u članicama europskog bloka", zaključuje Assange.

Kopirati
Drag cursor here to close