Prijeti glad

UN strahuje od okruživanja Aleppa

Vijesti / Svijet | 09. 02. 2016. u 14:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za stotine tisuća civila mogla bi biti prekinuta opskrba hranom ukoliko sirijske vladine snage okruže dijelove Aleppa pod pobunjeničkom kontrolom, objavili su Ujedinjeni narodi u utorak, upozoravajući na novi masovni priliv izbjeglica.

Sirijske vladine snage, podržane ruskim zračnim udarima i iranskim i libanonskim borcima Hezbollaha, pokrenule su veliku ofanzivu u okolini Aleppa, koja je godinama podijeljena između vladinih i pobunjeničkih snaga.

Ofanziva u cilju okruživanja Aleppa, svojevremeno najvećeg sirijskog grada od dva milijuna ljudi, prerasla je u jedan od najbitnijih preokreta u petogodišnjem ratu u kojem je ubijeno 250.000 ljudi i 11 milijuna je napustilo svoje domove.

Ujedinjeni narodi su zabrinuti da bi napredovanje vladinih snaga presjeklo posljednju vezu za civile u dijelovima Aleppa pod pobunjeničkom kontrolom s glavnim graničnim prijelazom s Turskom, koja je dugo služila kao žila kucavica za teritorij pod pobunjeničkom vlašću.

''To bi ostavilo do 300.000 ljudi, koji još borave u gradu, odsječenim od humanitarne pomoći ukoliko se ne dogovori pristup zaobilaznim putem'', navodi Ured UN-a za humanitarna pitanja u svom biltenu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close