Prije i nakon udara

UN: Izraelski dronovi primijećeni prije napada

Vijesti / Flash | 20. 01. 2015. u 13:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici mirovnih snaga UN-a, duž sirijsko-izraelske granice, primijetili su dronove koji dolaze s izraelske strane, prije i nakon zračnog udara u nedjelju.

Let dronova u zračnom prostoru iznad Golanske visoravni je kršenje dogovora o prekidu vatre između Sirije i Izraela iz 1974. godine, rekao je glasnogovornik UN-a Farhan Hak, prenio je Reuters.

Hezbolah je u nedjelju priopćio da je u udaru izraelskog helikoptera u Siriji ubijen jedan od komandira te organizacije i sin ranije ubijenog vojnog vođe Imada Mugnijea.

Glasnogovorniku UN-a je postavljeno pitanje je li promatračka misija UN-a, razmještana u takozvanom području odvajanja na Golanu - UNDOF, vidjela nešto, na što je rekao da je UNDOF "primijetio dvije bespilotne letjelice kako lete od strane Alfa i prelaze liniju prekida vatre".

Alfa strana odnosi se na izraelski dio Golana.

Hak je također rekao da je UNDOF vidio da se dronovi kreću prema UN-ovoj poziciji 30, nakon čega im se izgubio trag. Sat kasnije vidjeli su dim koji se diže iz pozicije 30, ali nisu mogli da identificiraju izvor.

''Nakon toga UNDOF je vidio bespilotne letjelice kako lete od pozicije 30 preko prijelaza Džabata linije prekida vatre. Taj incident je kršenje Sporazuma o razdvajanju između izraelskih i sirijskih snaga iz 1974.'', rekao je Hak, istakavši da "mi kritiziramo svako kršenje".

On je pozvao sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle da povećaju već postojeću napetost.

Odgovarajući na ove izvještaje, sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari rekao je Reutersu: "Hvala Bogu. Konačno se glasnogovornik probudio iz letargije".

Hak nije rekao jesu li dronovi izviđački ili naoružani, a nije rekao ni da su bili izraelski.

U nedjelju je pogođen konvoj vozila u kome su bili Džihad Mugnije i komandant Muhamed Isa, poznat kao Abu Isa u provinciji Kuneitra blizu Golanske visoravni, koju Izrael drži pod okupacijom i ubijena su šestorica pripadnika Hezbolaha, navedeno je u priopćenju te libanske šiitske organizacije.

Iranska revolucionarna garda potvrdila je u ponedjeljak da je u udaru ubijen jedan iranski general.

Izrael je već nekoliko puta napadao Siriju od početka građanskog rata u toj zemlji, uglavnom uništavajući oružje, za koje izraelski zvaničnici vjeruju da je namijenjeno Hezbolahu.

Pripadnici te organizacije bore se na strani snaga sirijskog predsjednika Bašara Asada u građanskom ratu.

Izrael nije demantirao, niti potvrdio nedjeljni udar, ali je pojačao pripravnost duž granice s Libanom, u očekivanju moguće odmazde Hezbolaha, prenio je B92.

Kopirati
Drag cursor here to close