Prikupljanje podataka

UN formirao poziciju stručnjaka za privatni život u numeričkoj eri

Vijesti / Flash | 26. 03. 2015. u 20:32 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava formiralo je u četvrtak mjesto specijalnog izvještača o pravu na privatni živor u numeričkoj eri za razdoblje od tri godine, koji će biti zadužen da upozorava na svako kršenje.

Rezoluciju u tom smislu usvojilo je jednoglasno 47 država članica Vijeća.

Vijeće "je izrazilo duboku zabrinutost zbog utjecaja koji špijuniranje i presretanje komunikacija, i izvan nacionalnog teritorija, kao i prikupljanje osobnih podataka u velikim razmjerama, može imati na ljudska prava".

Vijeće očekuje od stručnjaka, kojeg treba da imenuje predsjednik Vijeća, da "upozori na kršenja prava na poštivanje privatnog života, bilo gdje da se događaju".

U rezoluciji se ističe da "prava koja osobe uživaju izvan interneta, trebaju biti zaštićena i na internetu, što podrazumijeva pravo na privatni život" i traži se od izvještača UN-a da prezentira mjere "koje jamče pravo na privatni život u numeričkoj eri".

Amnesty international je pozdravilo rezoluciju i u priopćenju traži od budućeg stručnjaka da se uhvati u koštac s problemom "masovnog špijuniranja", posebno prikupljanja elektronskih podataka koje vrši SAD i Velika Britanija.

Kopirati
Drag cursor here to close