SDP vs. SDA

Ultimativno se od Smiljane tražilo da pređe u SDA ako želi zadržati poziciju predsjedavajuće

Vijesti / Flash | 01. 08. 2014. u 11:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smjena predsjedavajuće Općinskog vijeća Ilidža Smiljane Viteškić predstavlja grubi nasrtaj na demokraciju, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Sarajevo Fikret Musić.

Po njegovim tvrdnjama, jučerašnji čin govori o pokušaju da se vlast u lokalnoj zajednici koncentrira u rukama jednog čovjeka i ovom smjenom predsjedavajuće Viteškić je ustvari želja načelnika te općine Senaida Memića da uzme potpunu kontrolu i zakonodavne i izvršne vlasti.

- Radi se o grubom kršenju Ustava FBiH, Ustava Kantona Sarajevo, te će SDP kao stranka iskoristiti sva svoja prava da ovakav čin dokaže pred nadležnim institucijama - rekao je Musić.

Predsjednik Općinske organizacije SDPBiH Ilidža Miladin Vidaković smatra da je jučerašnja odluka krajnje licemjerna, ''pa i neodrživa''.

- Smiljana Viteškić smijenjena je zbog toga što njima ne odgovara naša multietnička stranka. Ultimativno se od Smiljane tražilo da pređe u SDA ako želi zadržati poziciju predsjedavajuće - rekao je Vidaković.

Kako je rekla smijenjena Smiljana Viteškić, od nje se tražilo da napusti SDP.

- Vi ste dobili pismeno razloge moje smjene i moram reći da ništa od toga nije točno i da svatko tko me poznaje zna da to nisam ja. Tražili su od mene da napustim SDP, da pređem u SDA, pa čak i da budem samostalni vijećnik i zaista nisam mogla prihvatiti sve te ucjene - kazala je Viteškić.

Vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić je rekao da ''kao čovjek čija je obitelj dala žrtve za multietničku BiH nikada neću pristati na pokušaje onih koji tu multietničnost suzbijaju".

- Moram navesti da je veoma teško raditi sa ljudima koji se ponašaju bahato što je potvrđeno i jučer. Ni jedan od razloga za smjenu predsjedavajuće nije argumentiran i to je ono što mene kao opozicijskog vijećnika boli. Radi se o pritiscima na nebošnjakinje, to je razlog tih smjena - rekao je vijećnik Općinskog vijeća Ilidža Samir Avdić.

U obrazloženju, između ostalo, koje je jučer dostavljeno za smjenu Smiljane Viteškić, navodi se neefikasan rad kao i to da predsjedavajuća svoju dužnost ne vrši u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća Ilidža.

- Smjenjuje se žena koja se borila za multietničku BiH kao Srpkinja u Armiji BiH da bi je zamijenili vijećnikom koji dolazi iz reda konstitutivnog naroda iz kojeg dolazi i načelnik. To za mene nije borba za multietničku BiH - kazao je Avdić.

Kopirati
Drag cursor here to close