Zločin u Mostaru

Uložene žalbe na presudu Veliboru Bogdanoviću

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 12:37 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je veću kaznu za Velibora Bogdanovića, optuženog za ratne zločine počinjene u Mostaru, dok njegova obrana smatra da treba biti oslobođen ili da mu se ponovno sudi. Bogdanović je u kolovozu prošle godine osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nezakonitog uhićenja 1993. u Mostaru.

Optuženi se nije pojavio na izricanju prvostupanjske presude, pa je za njim raspisana potjernica. Na žalbenoj sjednici pred Apelacijskim vijećem Suda BiH, optužba je zatražila da Bogdanoviću bude izrečena veća kazna, ocijenivši da je Prvostupanjsko vijeće precijenilo olakšavajuće okolnosti.

"Sud je cijenio da je optuženi imao 22 godine u vrijeme izvršenja djela, da je u pitanju bila nezrelost i nepromišljeno djelovanje, da je otac troje djece, kao i da se 1995. godine izvinio oštećenoj. Smatramo da to ne može biti uzeto u obzir, jer optuženi tijekom postupka nije pokazao da se kaje”, kazala je Remzija Smailagić, tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Ona je istaknula da u presudi kao otežavajuće okolnosti nisu cijenjene izražena bezobzirnost i okrutnost, što je 'ostavilo trajne posljedice po psihičko zdravlje oštećene'. Obrana je žalbu uložila zbog bitnih povreda krivičnog postupka i Krivičnog zakona, te zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne.

"Na temelju kojih dokaza je Sud zaključio da je optuženi Bogdanović sa drugim vojnicima ušao u stan i izvršio premetačinu i silovanje. Nesporno je da optuženi, u periodu kada je navodno počinio djelo, nije bio u Mostaru", naglasila je Nada Dalipagić, braniteljica optuženog. Ona je ukazala da Prvostupanjsko vijeće nije obrazložilo zbog čega nije cijenilo dokaze Obrane da Bogdanović nije bio na području Mostara, već na liniji.

Prvostupanjskom presudom Bogdanović je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), s drugim naoružanim vojnicima u noći sa 25. na 26. svibanj 1993. ušao u stan bošnjačkog bračnog para u Mostaru, te sudjelovao u premetačini i otuđenju stvari.

Iste noći, kako je zaključilo Vijeće, prisilio je ženu na seksualni odnos, a njenog supruga s drugim vojnicima nezakonito odveo u zatvor 'Heliodrom'. Apelacijsko vijeće, kojim predsjedava Redžib Begić, naknadno će donijeti odluku o žalbama na ovu presudu, prenosi BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close