Poginule četiri osobe

Ukrajinske snage zauzele zračnu luku Kramatorsk; Rusija želi sastanak s dužnosnicima

Vijesti / Svijet | 16. 04. 2014. u 06:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na istoku Ukrajine od jučer traje akcija vlasti protiv proruskih separatista. Vojno-policijske snage zauzele su zračnu luku u blizini Kramatorska te upale u Slaviansk. Poginule su najmanje četiri osobe.

Ukrajinsku vojnu akciju na istoku zemlje oštro je osudio ruski predsjednik Vladimir Putin, a Bijela kuća poručila je da je - opravdana zbog prijetnji pravnom poretku zemlje.

Američki State Department, pak, priopćio je da predviđa nove sankcije Rusiji, ali i da nikakva akcija vjerojatno neće biti poduzeta prije diplomatskog sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, SAD-a i visoke predstavnice EU-a sutra, u Ženevi.

Četvrtak je nova prigoda za diplomatske razgovore, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki, dodajući da prije toga vjerojatno neće biti donošenja novih sankcija. Novi val američkih sankcija mogao bi pogoditi ruske utjecajne pojedince ili kompanije u sektorima poput energetike i financijskih usluga.

Jedan je diplomat kazao da europske zemlje, uključivo Njemačku, nisu sklone uvoditi sankcije koje bi pogodile čitave sektore jer bi takav potez mogao pogoditi i europske ekonomije.

Lavrov: Rusija se i dalje želi sastati s ukrajinskim dužnosnicima

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se Rusija i dalje planira sastati s ukrajinskim dužnosnicima na međunarodnoj konferenicji u četvrtak u Ženevi.

Dan nakon ukrajinske prve vojne akcije protiv proruskih demonstranata na istoku zemlje, Lavrov je u srijedu, na zajedničkoj pres-konferenciji s vijetnamskim kolegom, rekao da će se razgovori u Ženevi održati kako je ranije planirano.

Rusija je više puta prijetila da će prekinuti razgovore ako ukrajinska vlada upotrijebi vojnu silu protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje.

Otkako je ukrajinski proruski predsjednik Viktor Janukovič pobjegao u veljači nakon višemjesečnih prosvjeda, Rusija vrši pritisak na vladu u Kijevu da promijeni ustav i decentralizira vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close