Nastupio prividan mir

Ukrajinska vojska se priprema za povlačenje?

Vijesti / Svijet | 22. 09. 2014. u 11:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage sigurnosti pripremaju se danas da počnu s povlačenjem artiljerije i teških oklopnih vozila u okviru tampon zone od predloženih 30 kilometara.

Za takvu odluku Kijev se odlučio pošto su proruske snage umanjile intenzitet borbenih djelovanja, navodi Reuters.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrej Lisenko rekao je novinarima da su dva ukrajinska vojnika ubijena u protekla 24 sata usprkos prekidu vatre, postignutom 5. rujna, ali je, kako je naveo, protivnička strana smanjila artiljerijske napade, a prestali su i napadi s ruskog područja.

Ovi faktori omogućavaju Ukrajini da počne da primjenjuje sporazum koji su prošlog petka postigle članice Kontakt grupe, kojim će između ukrajinskih i proruskih snaga biti uspostavljena tampon zona od 30 kilometara.

Kako su tada priopćili sudionici sastanka u Minsku, memorandum predviđa povlačenje oružja kalibra većeg od 100 mm na rastojanje od najmanje 15 kilometara sa svake strane.

S druge strane, lokalni lider pobunjenika Igor Plotnicki tvrdi kako ukrajinska vojska utvrđuje svoje položaje oko samoproglašene Luganske Narodne Republike.

"Znamo da ukrajinska vojska gradi utvrđenja oko naše regije. Spremni smo i nećemo se predati", rekao je Plotnicki novinarima, prenio je Itar-tas.

Vezano za Ukrajinu, danas je ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko kazao da je i njegov sin u sastavu postrojbi ukrajinske vojske koje sudjeluje u sukobima na istoku zemlje.

"Danas prvi put kažem da je u postrojbama koje su zamijenjene na linijama ratišta bio i moj sin. Nisam htio da to otkrijem, ali kad vam je sin na ratištu, onda na rat morate gledati sasvim drugim očima“, kazao je Poroshenko.

Kopirati
Drag cursor here to close