Zapalio se istok

Ukrajinska vojna ofenziva u Donjeckoj regiji

Vijesti / Svijet | 15. 04. 2014. u 14:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska vojna ofenziva koja ima za cilj preuzimanje kontrole nad istočnim gradovima gdje je buknula pro-ruska pobuna, upravo je počela - zadnje informacije govore kako su trupe pokrenule napad na zračnu luku u istočnom gradu Kramatorsk.

Pro-ruske snage potvrdile su kako je krenuo napad. Ukrajinske vojne snage upale su u zračnu luku u Kramatorsku, pri čemu je četvero protuvladinih aktivista poginulo, a dvoje ih je ranjeno, prenosi agencija RIA Novosti.

Grad Kramatorsk ima oko 165,000 stanovnika. Također, kako prenosi Advance.hr, ukrajinska vojska u potpunosti je okružila i blokirala grad Slaviansk.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandr Turčinov izjavio je u utorak ujutro kako je počela ‘antiteroristička’ vojna akcija protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, regiji Donjeck, javlja WSJ.

- Tijekom noći započela je antiteroristička operacija na sjeveru Donjecka. No, bit će odgovorna i uravnotežena. Svrha ove akcije, ponovno naglašavam, zaštititi je građane Ukrajine, izjavio je pred ukrajinskim parlamentom.

Proruski prosvjedi u proteklih nekoliko dana proširili su se na najmanje još dva druga grada. Jučer su separatisti zauzeli policijsku stanicu u Horlivki i zgradu gradske skupštine u Kramatorsku.

Moskva: Nove sankcije EU-a protiv Rusije će biti 'kontraproduktivne'

Nove sankcije Europske unije protiv Rusije u pogledu Ukrajine će biti "bez osnova i kontraproduktivne", priopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova dan nakon odluke EU-a da proširi ciljane sankcije.

- Umjesto da nas uplaši novim setom sankcija, Europskoj uniji bi bilo bolje da se skoncentrira na traženje rješenja unutarnje ukrajinske krize - navelo je ministarstvo u priopćenju.

- Sve sankcije protiv Rusije su bez osnove i kontraproduktivne - dodalo je ministarstvo.

Svojom odlukom od ponedjeljka, EU je "ponovo pokazala dokaz svog nerazumijevanja procesa koji su u tijeku u Ukrajini, i što je još gore, svoje nevoljkosti da razumije i prepozna razloge i motivaciju stanovništva jugoistoka zemlje", priopćila je još ruska diplomacija.

EU je odlučila u ponedjeljak produžiti spisak Rusa i proruskih Ukrajinaca pogođenih ciljanim sankcijama, stavljajući direktno Rusiju kao uzrok "eskalacije" situacije na istoku Ukrajine.

Ruska vojska angažirala više od 16.000 ukrajinskog vojnog i civilnog osoblja

Više od 16.000 bivših ukrajinskih vojnika i civilnog osoblja angažirale su Ruske oružane snage, priopćio je u utorak visoki dužnosnik ruskog ministarstva obrane.

- Zaključno s današnjim danom, rusko državljanstvo odobreno je za 9.268 ukrajinskih vojnika i časnika od tog broja - izjavio je zamjenik ruskog ministra odbrane Arkadij Bahin, prenosi Xinhua.

Osim toga, više od 7.000 civilnog osoblja zaposleno je u Crnomorskoj floti, kazao je.

Svi bivši ukrajinski vojnici koji su potpisali ugovore s ruskom vojskom podvrgnuti su dodatnoj obuci u Južnoj vojnoj oblasti Rusije.

Počevši od svibnja, ti vojnici će biti u stanju da pristupe vojnim institucijama, kazao je Bahin.

Nakon što je Rusija anektirala Krim sredinom ožujka, iako su velike zapadne sile odbile to priznati, oko 1.500 ukrajinskih vojnika smještenih na tom poluotoku izabralo je da ostane lojalno Kijevu i prebačeni su u matičnu državu.

Medvedev: Ukrajina je na rubu građanskog rata

Ukrajina je "na rubu građanskog rata" - ocijenio je u utorak ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok su vlasti u Kijevu rasporedile oružane snage na istoku zemlje da se suoče s proruskim separatistima.

"Bit ću kratak: Ukrajina se nalazi na rubu građanskog rata, to je zastrašujuće", izjavio je on na konferenciji za novinare, a prenijele ruske agencije.

Ruski ministar vanjskih poslova: 'Upotreba sile je neprihvatljiva!'

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je kazao kako pozdravlja znakove da je vlada u Kijevu spremna na dijalog sa separatistima u istočnoj Ukrajini, nazivajući takve signale "korakom u pravom smjeru", javila je agencija Interfax.

Govoreći tijekom posjeta Pekingu, Lavrov je kazao da je ponuda Kijeva da "pregovorima riješi probleme vezane uz legalne zahtjeve stanovnika jugoistočnih dijelova Ukrajine, sigurno korak u pravom smjeru".

Agencija Itar-Tass javlja pak da je Lavrov izjavio kako traži od Kijeva da prestane slati sigurnosne snage na istok, te da je uporaba sile neprihvatljiva i da su zemlji potrebne ustavne reforme.

"Uvjereni smo da je upotreba sile u cilju rješavanja problema na jugoistoku Ukrajine neprihvatljiva, kao i da ustavne reforme moraju predstavljati temelj za rješavanje krize", rekao je ruski šef diplomacije nakon sastanka s kineskim kolegom Wang Yijem u Pekingu.

Kopirati
Drag cursor here to close