Tajne snage

Ukrajina optužuje Rusiju da izvozi terorizam

Vijesti / Svijet | 16. 04. 2014. u 10:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske oružane snage i proruska policija u srijedu se razmeću pokazivanjem snage i oštrom retorikom uoči ključnih razgovora u Ženevi o sudbini zemlje.

Vladine snage dovezle su sedam oklopnih vozila s ukrajinskim zastavama u središte Kramatorska, grada u kojem su u utorak vratile nadzor nad zračnom lukom.

U Donjecku je u međuvremenu dvadesetak separatista zauzelo zgradu gradske skupštine.

Samo 15 kilometara dalje, naoružane osobe u različitim odorama dovezle su šest oklopnih vozila, jedno s ruskom zastavom, u Slovjansk i parkirali ih ispred gradske vijećnice, koja je pod okupacijom separatista. Dok su silazili s oklopnjaka, okupljeni su im vikali: "Bravo" i "Rusija, Rusija".

Iznad glava im je potom proletio ukrajinski borbeni avion i napravio nekoliko krugova, u očitom pokazivanju snage, javlja Reuters.

U Donjecku je u međuvremenu dvadesetak separatista zauzelo zgradu gradske skupštine.

Pokazivanje mišića i zapaljiva retorika pojačavaju bojazan od širenja nasilja nakon što su proruski separatisti zauzeli nekoliko javnih zgrada u deset manjih i većih gradova na istoku Ukrajine.

U Ženevi će se sutra održati razgovori četvero ministara vanjskih poslova (Ukrajina, Rusija, EU, SAD) o budućnosti Ukrajine. Bit će to prvi sastanak na toj razini i u tom formatu otkako je počela ukrajinske kriza.

Podsjećamo, vlada u Kijevu je u utorak poslala vojsku da se obračuna s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine gdje već desetak dana pobunjeničke akcije izvode pripadnici milicija koji traže referendum o autonomiji područja u kojima se govori ruski u okviru Ukrajine ili njihovo pripojenje Rusiji. Akcija je zasad vrlo ograničena jer ukrajinske vlasti nastoje izbjeći krvoproliće.

Putin je sinoć u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao da "neustavni" potezi vlade u Kijevu i slanje vojske na istok dovode Ukrajinu na rub građanskog rata.

Rusija, koja odbija priznati postojeću vladu u Kijevu, pokušava dramatizirati i poticati nestabilnost na istoku uoči ženevskih razgovora, piše Reuters.
Ukrajinski premijer je u srijedu optužio Rusiju za "izvoz terorizma" u Ukrajinu korištenjem tajnih snaga za organizaciju naoružanih separatista za koje kaže da su napali ukrajinske snage i okupirali državne zgrade.

''Ruska vlada mora momentalno opozvati svoje obavještajno-diverzivne grupe, osuditi teroriste i zahtijevati oslobađanje zgrada'', rekao je Arsenij Jacenjuk na sjednici vlade, prenio je Reuters.

''To jest, ako je Ruska Federacija zainteresirana za stabilizaciju situacije, u što ja sumnjam'', dodao je on.

Istodobno, tri su se oklopna vozila i kamion s naoružanim ljudima bez ikakvih oznaka, s ruskom zastavom, kretala u srijedu ujutro u Kramatorsku, na istoku Ukrajine.

Konvoj se kretao prema Slavjansku, gradu u kojem je izvedeno niz pororuskih pobuna i koji od nedjelje kontroliraju naoružani pobunjenici. Za sada nije poznato odakle su oklopna vozila.

Agencija Interfax-Ukrajina je javila da su to oklopna vozila koja sudjeluju u "antiterorističkoj operaciji" koju je pokrenula proeuropska ukrajinska vlada protiv separatista.

Ukrajinsko ministarstvo obrane je na pitanje agencije AFP odgovorilo da se "ni jedno vojno oklopno vozilo ne nalazi na ukrajinskom teritoriju".

Ljudi u oklopnim vozilima, koje je vidio fotoreporter agencije AFP, nosili su slične uniforme bez oznaka, s narančastim i crnim trakama Svetog Đorđa, počasnog reda ruskih oružanih snaga. Opremljeni su oružjem, a mnogi su nosili crne maske.

Kopirati
Drag cursor here to close