Priča o miru

Ukrajina je umorna od rata

Vijesti / Svijet | 22. 08. 2014. u 06:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao je u četvrtak da će "razgovarati o miru" s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i nastojati ga uvjeriti da "povuče borce" iz istočne Ukrajine, javile su agencije.

"Svi su umorni od rata", istaknuo je Porošenko, po priopćenju njegova ureda, dodajući da namjerava nazočiti regionalnom summitu u Minsku 26. kolovoza kako bi "razgovarao o miru" s ruskim predsjednikom. Ukrajina će "pozvati Rusiju da povuče borce" s istoka zemlje, dodaje se.

Nagovješćujući kako i on kao i Putin u Rusiji treba braniti svoj politički ugled Porošenko je rekao lokalnim novinarima kako je siguran da će uspjeti u zahtjevu Putinu da se povuku pobunjenički borci iz Ukrajine.

Kijev, kojega podržavaju Sjedinjene Države i europski saveznici, tvrdi da je Rusija koordinirala pobunu separatista na rusofonskom istoku Ukrajine i naoružala ih. Moskva to opovrgana, prenosi Hina.

Summitu u Bjelorusiji nazočit će i čelnici Europske unije.

Sastanak u Minsku bit će prvi susret Porošenka i Putina od ledenog susreta u lipnju u Normandiji i daje izglede za konačno postizanje napretka u okončanju višemjesečnog geopolitičkog sukoba u Ukrajini koja teži integraciji u Europu čemu se protivi njezin bivši sovjetski vladar Moskva. Porošenkove riječi dolaze u situaciji kada vladine snage, unatoč teških vlastitih gubitaka, napreduju sve dublje u teritorij koji drže proruski separatisti.

"Kako bismo imali dobre pozicije u mirovnim pregovorima moramo biti snažni, imati jedinstvo naroda, snažnu zemlju, snažnu vojsku", rekao je, prenosi Hina.

"Sposobni smo braniti naš suverenitet, našu neovisnost i našu teritorijalnu cjelovitost. Danas se borimo za neovisnost Ukrajine. Zajedno ćemo sigurno pobijediti", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close