Situacija pogoršana

Ukrajina blizu točke bez povratka

Vijesti / Svijet | 30. 08. 2014. u 15:18 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko upozorili su da se situacija u Ukrajini bliži točki bez povratka.

Poslje sastanka u Bruxellesu oni su istaknuli da će Rusija snositi posljedice ukoliko hitno ne promjeni ponašanje.

"Situacija u Ukrajini se dramatično pogoršala i bliži se točki bez povratka“, rekao je Barroso nakon susreta sa Porošenkom u sjedištu Europske unije i naveo da je to u telefonskom razgovoru prenio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Barroso je istaknuo da je nazočnost ruske vojske u Ukrajini neprihvatljiva i poručio Rusiji da ne podcjenjuje odlučnost EU da brani principe na kojima je osnovana.

On je upozorio da je Europska komisija pripremila novi paket sankcija protiv Rusije, a da je na šefovima država i vlada EU, koji će se danas popodne sastati u Bruxellesu, da odluče o njihovoj primjeni.

"Još nije kasno da se zaustavi eskalacija i nađe političko rešenje'', rekao je predsjednik EK, ističući da su Bruxellesu još spremni za kompromis i dijalog sa Moskvom.

"Naša vrata su otvorena, a konflikt i konfrontacija nisu ni u čijem interesu", podvukao je Barroso.

Porošenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio da je Ukrajina "žrtva strane agresije i terora" i da se na njenoj teritoriji nalaze "tisuće stranih vojnika i stotine tenkova".

On se suglasio da je točka bez povratka blizu i naglasio kako je uvjeren da će EU imati snage da se jedinstveno suprotstavi agresiji i da će uvesti Rusiji nove sankcije, ukoliko ne promjeni ponašanje.

"Danas je u pitanju sudbina Ukrajine, a sutra možda cijelog svijeta", upozorio je Porošenko.

Istovremeno, on se založio za primjenu mirovnog plana koji je početkom leta sklopljen u Gennovi i pozvao Rusiju da se uključi u njegovu primjenu.

"Mi znamo da nema vojnog rješenja", rekao je ukrajinski predsjednik i ponovio spremnost da pregovara sa Moskvom.

Porošenko je rekao da Ukrajini ne treba direktna vojna pomoć i oružje iz inozemstva, ali da joj treba pomoć u vidu logistike, obavještajnih informacija i opremi.

"O tome ćemo sljedeći tjedan razgovarati sa našim partnerima iz NATO", najavio je predsjednik Ukrajine.

Iz NATO je ranije najavljeno da će Porošenko biti gost na samitu Alijanse u Velsu 4.i 5. septembra, a prethodno su iz Moskve stigle optužbe na njegov račun, rečeno je da rata ne bi bilo da je on hteo da pregovara.

Kopirati
Drag cursor here to close