"Ukoliko se ne ispune rokovi dogovoreni u Bruxellesu, BiH neće dobiti status kandidata"
Željka Cvijanović
OBJAVA: Srijeda, 4. srpnja 2012. 15:31
IZVOR: Fena
AUTOR: M.A.
Ukoliko se ne ispune rokovi dogovoreni u Bruxellesu, BiH neće dobiti status kandidata
0

Sve to je s pretpostavkom da BiH 2013.godine dobije mišljenje Europske komisije, ukoliko BiH uradi svoj dio posla i do kraja godine podnese aplikaciju za članstvo.

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne ispoštuje zacrtane rokove na ispunjavanju zadataka iz Mape puta dogovorene na sastanku predstavnika BiH i Europske unije u Bruxellesu, pomjerit će se sva dinamika oko njenog europskog puta, a postat će i "labava" priča da bi BiH mogla dobiti kandidatski status do početka ili tijekom 2014.godine, upozorila je danas ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sve to je s pretpostavkom da BiH 2013.godine dobije mišljenje Europske komisije, ukoliko BiH uradi svoj dio posla i do kraja godine podnese aplikaciju za članstvo.

- Djeluje preambiciozno, ali u principu, rokovi su realni, ako želimo da postignemo to što smo rekli, kazala je Cvijanović, uvjerena da se, bez obzira na godišnje odmore, mogu ispuniti svi dogovori u skladu s datumima koji su postavljeni u Mapi puta dogovorenoj u Bruxellesu.

Tvrdi i da, što se tiče RS-a, nema nikakvih problema da se to i završi.

U RS-u već od ranije postoji usuglašen stav o pitanju implementacije presude "Sejdić-Finci", a ostaje, kaže, da se politički partneri u FBiH dogovore kako će oni implementirati svoju odluku.

- Već znamo obrise kako bi to moglo biti u FBiH, a RS je već izašla sa stavom da treba da se nastavi s neposrednim izborom njenog člana Predsjedništva BiH, kazala je Cvijanović i dodala da bi "problem mogao biti eventualno ubjeđivanje od FBiH kako to pitanje treba da riješi RS".

RS u tom smislu ima jasan stav – svaka strana treba da izađe sa svojim prijedlogom, kako bi se, navela je ona, "otkočio" proces rješavanja te presude i put BiH ka Europi.

Drugo pitanje iz Mape puta odnosi se na sustav koordinacije u BiH, u kojem RS, kako kaže, također ima već utvrđene stavove i očekuje pregovore sa svim stranama u BiH.

- Ostaje nejasno tko će inicirati te aktivnosti i očekujemo da neko s nivoa institucija ili političkih stranaka pokrene to pitanje. Spremni smo i da mi pokrenemo to pitanje, s obzirom na to da imamo dovoljno pokazatelja kako treba da izgleda taj princip koordinacije, jer je sastanak u Bruxellesu dao odgovore na mnoge dileme koje smo mi imali u okviru BiH. Apsolutno decentralizirani sustav BiH zahtijeva dobru decentralizovanu koordinaciju, te poštovanje ustavnih nadležnosti pri ispunjavanju europskih uvjeta, kazala je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a.

Neophodno je, kaže, da se taj proces upotpuni raznim tijelima, koja će funkcionirati na principu međuvladine saradnje da bi svaki nivo vlasti mogao da izvršava svoje obveze.