Odluka

Ukinut pritvor za Dautbašića i Šahman

Vijesti / Flash | 08. 02. 2016. u 19:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH ukinuo je pritvor Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman, koje Tužiteljstvo BiH tereti za ometanje rada pravosuđa.

Dautbašiću i Šahman su određene mjere kućnog pritvora i zabrane sastajanja sa svjedocima ili osumnjičenim Fahrudinom Radončićem, liderom Saveza za bolju budućnost, i Zijadom Hadžijahićem.

Tužiteljstvo BiH optužilo je Dautbašića i Šahman da su pokušali izvršiti uticaj na svjedoka Azru Sarić da lažno svjedoči na suđenju Naseru Keljmendiju na Kosovu.

Prema optužnici, Dautbašić i Šahman su rekli Sarić da tijekom svjedočenja ne spominje Radončića, te da zaštiti Keljmendija. Prema Tužiteljstvu, Dautbašić je kazneno djelo počinio kao Radončićev stranački kolega iz Saveza za bolju budućnost BiH i tajnik Ministarstva sigurnosti BiH.

Dautbašić i Šahman su uhićeni 11. siječnja od kada se nalaze u pritvoru, prenosi BIRN. Optužnicu protiv njih, Tužiteljstvo BiH podiglo je u petak, 5. veljače. Uz Dautbašića i Šahman, optuženi su Radončić i Hadžijahić.

Radončić, poslanik u Domu naroda parlamenta BiH, u optužnici je označen kao organizator kaznenog djela, a ostali kao izvršitelji.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, zaposlenog u američkom Veleposlanstvu u BiH, saznati je li u vezi s pritiskom na Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se istraga zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, navode iz Tužiteljstva BiH, obećano imenovanje supruge na mjesto veleposlanika u Sloveniji ili nekoj zapadnoeuropskoj zemlji. Hadžijahićeva supruga je imenovana na mjesto veleposlanika u Sloveniji. Radončić se nalazi u pritvoru, a Hadžijahić je na slobodi, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close