Potvrđena optužnica

Ukinut kućni pritvor optuženim pripadnicima HVO-a iz Orašja

Vijesti / Flash | 07. 02. 2017. u 22:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv umirovljenog generala Đure Matuzovića i još devet časnika i bojovnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine na području Bosanske Posavine, potvrđeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Ratnog zapovjednika Zbornog područja Orašje Matuzovića te Ivu Oršolića, Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu Živkovića, Antu Živkovića i Stjepu Đurića tereti se da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti. Matuzović, Mato i Anto Živković te Đurić su optuženi i za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

''Sudac za prethodno saslušanje Suda BiH prihvatio je djelimično prigovore obrane devetorice optuženih bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane iz Orašja i ublažio im storge mjere zabrane kretanja'', izjavio je Adam Filipović, odvjetnik Mate Živkovića.

Tako sva devetorica nisu više u kućnom pritvoru - odobreno im je pravo kretanja u općini stanovanja. Za osmoricu je to općina Orašje, a za jednoga Domaljevac-Šamac, javlja HRT.

I dalje ostaje zabrana utjecaja na svjedoke, kao i međusobnoga komuniciranja. Odlučeno je da se u sklopu ublažavanja mjera stroge zabrane utvrdi obveza optuženika da se dva puta tjedno obvezno javaljaju u policijsku postaju u svojoj općini.

U optužnici stoji kako su oni od druge polovice travnja 1992. do srpnja 1993., za vrijeme međunarodnoga oružanoga sukoba između Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske, na jednoj strani, i vojske Srpske Republike na drugoj strani, na širem području općine Orašje "planirali, počinili, naredili, poticali, pomagali, organizirali i omogućili" progon civilnog srpskog stanovništva. Tereti ih se za ubojstva, zatvaranja, zlostavljanja, silovanja i druga nečovječna djela slične naravi s nakanom nanošenja velike patnje ili ozbiljne tjelesne ili psihičke ozljede ili narušenja zdravlja.

Deset bivših pripadnika HVO uhićeni su na blagdan Svih Svetih 2016. godine, a njih devetorica u istražnom su pritvoru proveli mjesec dana nakon čega su pušteni braniti se sa slobode. Oduzeti su im svi putni dokumenti i izrečena zabrana napuštanja prebivališta.

Svi uhićeni su i hrvatski državljani, a njihovo privođenje izazvalo je oštre reakcije predstavnika vlasti u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close