Optužbe UN-a

Ujedinjeni narodi: Militanti islamske države su počinili masovne zločine u Siriji

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 14:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Militanti Islamske države počinili su "masovne zločine" u Siriji, uključujući i regrutiranje djece za vojnike, priopćili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

Istražitelji UN-a navode u izvještaju da su javna pogubljenja "svakodnevni spektakl" u područjima pod kontrolom Islamske države, koja se nedavno pridružila borbama protiv sirijskih vladinih snaga.

U izvještaju se također optužuju sirijske snage za korištenje kemijskog oružja u osam odvojenih incidenata u ovoj godini.

Sukob između vladinih snaga i nekoliko pobunjeničkih grupa počeo je u 2011. godini. Otada je ubijeno oko 200.000 ljudi.

Nalazi objavljeni danas rezultat su šest mjeseci intervjua i prikupljanja dokaza između siječnja i srpnja ove godine.

Period obuhvaćen izvještajem podudara se s jačanjem Islamske države u Siriji. Grupa nastoji stvoriti islamsku državu u regijama koje se protežu širom Sirije i Iraka.

Grupa privlači džihadiste širom regije kao i borce iz zapadnih zemalja uključujući Veliku Britaniju i SAD-a.

Istražitelji UN-a navode u izvještaju da Islamska država provodi kampanju sijanja straha u sjevernoj Siriji, uključujući odsjecanja udova, javna pogubljenja i bičevanja.

''Tijela ubijenih javno se postavljaju nekoliko dana, stvarajući teror među lokalnim stanovništvom. Žene se bičuju što ne poštuju pravila odijevanja Islamske države. Djeca do deset godina regrutuju se i obučavaju u logorima Islamske države'', navodi se u dokumentu.

Kopirati
Drag cursor here to close