vrijednosti 24.000 KM

Uhvaćeni s 200 kg duhana u autu

Vijesti / Crna Kronika | 03. 09. 2015. u 11:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Zeničko-dobojske županije na području općine Olovo privremeno su oduzeli 200 kg duhana tržišne vrijednosti 24.000 KM.

U redovnoj kontroli prometa u putničkom motornom vozilu u kojem su se nalazila dvije osobe otkrivena je veća količina duhana, koji nije bio na zakonski propisan način obilježen akciznim markicama. Akcija je urađena zajedničkim snagama ovlaštenih službenih lica UIO iz regionalnog centra Tuzla i policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojske županije, policijske stanice Olovo. Zbog sumnje da postoji dovoljno elemenata počinjenja kaznenog djela „nedozvoljen promet akciznih proizvoda“ iz čl. 210a. Kaznenog zakona BiH, službenici Tima za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, o istom su obavijestili dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH i Suca za prethodni postupak Suda BiH, na osnovu čijeg su usmene naredbe, a za potrebe pribavljanja dokaza, izvršili pretres putničkog motornog vozila u kojem se nalazila predmetna roba. Nakon izvršenog pretresa vozila, pronađena je veća količina duhanskih proizvoda, sitno rezani duvan za pušenje, u količini od 200 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 24.000 KM.

Obzirom na vrijednost robe, te potvrđenu sumnju u počinjenje navedenog krivičnog djela od strane lica koja su prevozila isti, predmetna roba je privremeno oduzeta dok će protiv osoba kod kojih je nađen duhan, u narednom periodu nadležnom Tužiteljstvu BiH biti podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju.

Također, u zajedničkoj akciji ovlaštenih službenih lica UIO iz regionalnog centra Tuzla i policijskih službenika MUP-a RS, CJB Doboj, PS Šamac oduzeto je 22 kg rezanog duhana. Duhan je oduzet zbog sumnje u nedozvoljen promet akciznih proizvoda učinjenog od strane fizičkog lica kod kojeg je prilikom redovne kontrole prometa, nakon zaustavljanja na području općine Šamac, u mjestu Obudovac, utvrđeno da isti u putničkom motornom vozilu prevozi sitno rezani duhan za pušenje u količini od 22 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 2.640 KM, koji nije obilježen akciznim markicama.

U skladu sa danim instrukcijama dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH, koji je obaviješten o predmetnoj stvari, predmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv učinitelja ove nezakonitosti će biti pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Kopirati
Drag cursor here to close