Koalicija čvrsta

Uhićenje Dautbašića: Netko želi rat bošnjačkih lidera

Vijesti / Flash | 12. 01. 2016. u 07:38 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očigledno je da se čudne stvari događaju'', rekao je zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović za FTV komentirajući uhićenje Bakira Dautbašića SBB-ovog kandidata za poziciju ministra u Vijeću ministara.

Osmanović je rekao kako se s Dautbašićem susreo u nedjelju, kada mu je pojašnjavao kako da popuni formular koji ispunjavaju svi kandidati za ministarske pozicije u Vijeću ministara, te da na njemu ''nije primijetio da ga bilo šta brine''.

S druge strane, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, je rekao kako ovo neće utjecati na koaliciju s Fahrudinom Radončićem.

''Ova koalicija je zbog toga da stabiliziraju prilike u zemlji i gospodin Radončić i SBB i SDA imaju takav stav da je to daleko najvažniji proces u ovom času u državi BiH. Sve ostalo je manje važno. Vidjet ćemo, još uvijek je rano govoriti o tome šta su istražitelji našli, ali Dautbašić, koliko znam, jeste kandidat i kao što rekoh svatko je nevin dok se drugačije ne dokaže'', rekao je Izetbegović.

Potvrdio je da se susreo s Radončićem i da su razgovarali o uhićenju.

''Gospodin Radončić je čvrsto na tome da bez obzira na to šta će se događati, možda i neka podmetanja namjerna, on će ostati i SBB će ostati u koaliciji jer to nadilazi interes stranaka te koalicije i nadilazi sve ostalo. I ja mislim isto tako. Ja mislim da će ova koalicija potrajati'', rekao je Izetbegović dodavši kako je mnogo onih kojima nije u interesu ova bošnjačka koalicija.

''Dali su čak i takve izjave da nije dobro što se Bošnjaci nanovo ujedinjavaju. Neke veseli da se nastave neki ratovi i sukobi među utjecajnim bošnjačkim liderima. Ako smo zreli ljudi, a jesmo, mislim da trebamo biti toga svjesni i sačuvati koaliciju'', rekao je Izetbegović.

Radončić je pak rekao kako je siguran da je Dautbašić apsolutno nevin, da ostaje kandidat SBB-a za ministra prometa i veza BiH te da mu se već dulje vrijeme pokušava montirati slučaj Keljmendi. Uvjeren je da je ovo uhićenje ''nastavak udarca istog lobija''.

"Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od osobnih odnosa Bakira Izetbegovića i mene", poručio je lider SBB-a.

Podsjećamo, Bakira Dautbašića, visokog dužnosnika SBB-a i tajnika ministarstva sigurnosti, te Bilsenu Šahman uhitili su pripadnici SIPA-e u akciji "Lutka dva" zbog sumnje da su ometali rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

Tužiteljstvo BiH je objavilo kako je uhićenje ''rezultat složene operativne akcije'' te da su tijekom uhićenja prikupljeni dokazi da su osumnjičeni poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti da bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Keljmendija i drugih, kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Kopirati
Drag cursor here to close