Akcija Kolt

Uhićeni zbog lažnog dizela

Vijesti / Flash | 01. 02. 2016. u 08:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija RS-a je tijekom akcije kodnog naziva ''Kolt'' utvrdila da je pet osoba s područja tog bh.entiteta, kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, tijekom prošle godine na teritoriji RS-a, izvršilo kaznena djela organizirani kriminal, porezna utaja, te zloupotrebe ovlaštenja u gospodarstvu i obmanjivanje kupaca.

Za ova kaznena djela osumnjičeni su M.R. (1979.) i S.S. (1968.) iz Banje Luke, J.S. (1986.) iz Gradiške, Lj.S. (1981.) iz Novog Grada/Bosanskog Novog i D.M. (1950.) iz Bijeljine, priopćeno je danas iz MUPRS-a, čiji su pripadnici Jedinice za organizirani kriminalitet jučer i danas, pod nadzorom i kontrolom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine započeli realizaciju istrage kodnog naziva ''Kolt''.

Navedena kaznena djela prijavljene osobe su izvršile na taj način što su M. R. i S.S. tijekom 2015. putem jednog gospodarskog društva naručivali, organizirali prijevoz, carinjenje, skladištenje, distribuciju i plasman baznog ulja uvezenog iz Republike Italije i Srbije, a zadatak trećeprijavljenoga J.S. jeste bio da osigura fiktivnu firmu, koja bi legalno uvozila bazno ulje, što je on i uradio, a bazno ulje se istakalo i prodavalo na benzinskim crpkama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i u Milićima.

Četvrtoprijavljeni Lj.S. je putem drugog gospodarskog društva pružao usluge prijevoza organizatorima grupe na taj način što je prevozio uvezeno bazno ulje iz Republike Srbije i Italije u Bosnu i Hercegovinu, da bi nakon toga, bazno ulje po nalogu organizatora, uz pribavljenu krivotvorenu prateću dokumentaciju, prevozio na benzinske pumpe, gdje se isto prodavalo kao eurodizel.

Petoprijavljeni D.M. je tijekom 2015. u više navrata kupovao bazno ulje, te je isto prodavao na svojim benzinskim crpkama u Zvorniku i Milićima kao eurodizel.

Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana pripadnici Jedinice za organizirani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUPRS-a, pod nadzorom i kontrolom Tužiteljstva BiH, a u suradnji s pripadnicima centara javne siguenosti Prijedor, Doboj, Banja Luka i Bijeljina, slobode su lišili 13 osoba.

Izvršeno je više pretresa stambenih i poslovnih objekata prijavljenih osoba te su privremeno oduzeta dokumenta i računalna oprema.

O realizaciji ovih aktivnosti obaviještena je Uprava za neizravno oporezivanje i Republička uprava za inspekcijske poslove (Inspektorat Republike Srpske), čiji nadležni će u tijekom dana poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na šest benzinskih crpki, na kojima je utvrđeno da se bazno ulje prodavalo kao eurodizel.

Tijekom istrage pripadnici MUP-a Republike Srpske su utvrdili da su se te nezakonite radnje vršile na benzinskim crpkama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku, Milićima i u Gradiškoj (Mašićima).

Navedena kaznena djela prijavljene osobe su izvršile da bi stekle protupravnu imovinsku korist, a u toku je istraga koja će utvrditi stvarnu korist pribavljenu kaznenim djelima i štetu koja je nanesena budžetu Bosne i Hercegovine i RS-u, priopćeno je iz MUPRS-a.

Tijekom dana šest osoba će biti provedeno u prostorije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na saslušanje.

Kopirati
Drag cursor here to close