Teroristi na Balkanu

Uhićeni Sirijac tvrdi: U Crnoj Gori postoji ćelija Al-Qaede

Vijesti / Flash | 23. 01. 2016. u 16:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko veleposlanstvo potvrdilo je i službeno identitet stranca koji se od prošle godine nalazi u pritvoru u Crnoj Gori zbog lažne putovnice, a koji tvrdi da bježi od Al-Qaede koja svoju ćeliju ima i u Crnoj Gori.

Njegovo pravo ime nije Ali Ilhan Ismail (iz Sirije), već Jusuf Celaletin Biceru. Rođen je u Istanbulu 12. siječnja 1960. godine i državljanin je Turske.

Sutkinja kotorskog Osnovnog suda Momirka Tešić ovog je 56-godišnjaka osudila na sedam mjeseci zatvora zbog falsificiranje isprava, a kazna mu ističe 6. veljače, prenosi Tanjug.,

Tijekom sudskog postupka bilo je oprečnih informacija o njegovom porijeklu te da je često mijenjao fotografije na osobnim dokumentima.

On je ranije pojasnio kako je tako morao uraditi jer ga, kako tvrdi, traže Al-Qaeda i ISIL, koji su mu navodno ubili cijelu obitelj.

"Ja sam Sirijac i imam samo jedan cilj, da sačuvam izbjeglički status sve dok se rat ne završi u Siriji, a nakon toga želim ići u Haag da svjedočim, jer znam tko su ubojice. Mogu ih identificirati jer su ubijali na području Sirije pred mojim očima'', kazao je ovaj Sirijac s turskim državljanstvom.

U Crnoj Gori, kako je naveo, postoji ćelija Al-Qaede.

"Ako doznaju da sam ovdje, nakon što sam dao turski identitet, nalazim se na njihovoj listi. Moja obitelj i ja u Siriji smo se borili za ljudska prava, radili smo za Crveni križ zbog čega smo se i našli na popisu Al-Qaede'', kazao je Bicer.

U optužnom prijedlogu se navodi kako je lažnu putovnicu na ime Veli Ayda Osman upotrijebio i prilikom ulaska u Ukrajinu, gdje je, kako kaže, boravio 90 dana. S istom putovnicom pokušao je da uđe u Crnu Goru, gdje je doputovao letom iz Harkova, ali je na tivatskom aerodromu uhvaćen.

Izjavio je kako mu je turska vlada 2002. godine dala turski identitet kako bi ga zaštitila i konstatirao da se nije mogao utvrditi njegov identitet jer se ne nalazi na popisu Interpola.

Suđenju je jučer nazočio i predstavnik UNHCR-a Slobodan Raščanin. Oni su za ovaj slučaj doznali preko medija.

Kopirati
Drag cursor here to close