Privedeni

Uhićeni palitelji srpske zastave u Kninu

Vijesti / Flash | 05. 08. 2016. u 17:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Kninu su uhićena dva muškarca zbog paljenja zastave Republike Srbije. Riječ je o 44-godišnjaku i 27-godišnjaku koji su privedeni na kriminalističko istraživanje", doznaje Index.hr iz policije.

Policija utvrđuje i okolnosti oko pjevanja ustaških pjesama od strane pripadnika IX. bojne HOS-a.

Inače, srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjednu notu Hrvatskoj zbog paljenja zastave.

"Ministarstvo vanjskih poslova ovaj vandalski čin smatra nedostojnom i necivilizacijskom gestom, koja zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje počinitelja", navodi srbijansko ministarstvo u priopćenju. 

I predstavnici hrvatske izvršne vlasti osudili su u petak navečer incidente koji su se dogodili u Kninu, kad je skupina građana uzvikivala ustaški pozdrav i pjevala ustaške pjesme, a zapaljena je i zastava Republike Srbije.

''Iskreno nisam to vidio, a ako toga ima slažem se da nije primjereno'', rekao je potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov.

''Hrvatska neovisnost i domovina mogu se slaviti na lijep način'', poručio je Petrov, prenosi Nova TV.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ističe da ima i neodgovornih pojedinaca koji na proslavu dolaze sa nepriličnim obilježjima.

''Ustaško znakovlje 2016. godine nigdje nije dobrodošlo'', rekao je ministar.

I ratni general Damir Krstičević osuđuje incidente.

''Sve to je neprimjereno, to nam ne treba. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, bilo smo dostojanstveni u pobjedi, mislim da danas trebamo biti dostojanstveni i u slavlju'', rekao je Krstičević za HRT. 

S druge strane, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je "čistim bezobrazlukom" izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je akcija Oluja bila "etički čista" i da je Srbe "rasteretila od teškog stoljetnog utega velikosrpskih projekata".

Grabar Kitarović je na obljetnici Oluje u Kninu rekla da je ta vojna akcija 1995. bila "politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena" i da je "uvjerena da će među hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti s vremenom još više sazrijevati svijest da ih je upravo Oluja rasteretila od teškog stoljetnog utega velikosrpskih projekata".

Potpredsjednik vlade Dačić smatra da ta izjava pokazuje kako je "za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko tisuća Srba i protjerati njih više od 220.000".

"Pravi je bezobrazluk reći da je Oluja rasteretila Srbe. Kako? Time što ih je lišila života, što su ostali bez kuća i stanova, njiva i šuma, bez mirovina, što su protjerani sa očevine i djedovine? I od koga su oslobađali te gradove i sela kad su tu apsolutnu većinu činili Srbi?" upitao je Dačić u izjavi koju je medijima proslijedilo srbijansko ministrastvo vanjskih poslova. 

Kopirati
Drag cursor here to close