"Gazije"

Uhićeni istaknuti zapovjednici u Armiji BiH

Vijesti / Crna Kronika | 23. 11. 2016. u 11:31 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica istaknutih zapovjednika iz sastava Petog korpusa nekadašnje Armije Bosne i Hercegovine uhićena su zbog ratnih zločina, a riječ je o Nisvetu Poriću i Safetu Isakoviću, objavili su u srijedu mediji u BiH.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak je potvrđeno kako su uhićena dvojica bivših pripadnika Armije BiH, no njihov identitet držan je u tajnosti s obrazloženjem kako je to u interesu istrage, piše Hina.

Bosanskohercegovački mediji navode kako je riječ upravo o Poriću i Isakoviću, koji su živjeli u Bužimu i Velikoj Kladuši gdje su i uhićeni. Safet Isaković dobitnik je "Zlatnog ljiljana", najvećeg ratnog odličja namijenjenog pripadnicima Armije BiH.

Tijekom rata u BiH oni su bili zapovjednici posebne postrojbe pod imenom "Gazije", koja je djelovala u sastavu 505. viteške brigade Armije BiH, odnosno njezina Petog korpusa, na čijem je čelu bio general Atif Dudaković.

Postrojba "Gazije" slovila je za jednu od najbolje osposobljenih u sastavu Armije BiH, a mediji podsjećaju kako su njeni pripadnici odigrali ključnu ulogu u slamanju ofenzive vojske bosanskih Srba 1994. godine, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, čiji je cilj bio konačna okupacija bihaćkog džepa.

IZ SIPA-e je pojašnjeno kako je uhićenje provedeno na temelju naloga Tužiteljstva BiH, a osnova za uhićenje je sumnja da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Kopirati
Drag cursor here to close