Tužiteljstvo BiH

Uhićena dvojica pripadnika HVO-a osumnjičenih za ratni zločin u Brčkom

Vijesti / Flash | 10. 11. 2015. u 09:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici Policije Brčko Distrikta BiH su na području Brčkog locirali i lišili slobode osumnjičene Begzada Kajtazija i Šemsudina Pekića, koji su osumnjičeni da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su tijekom rata u BiH, u svojstvu zapovjednika i pripadnika 5. satnije 1. bataljuna 103. brigade HVO-a Bosanska Posavina, na području mjesta Bukvik, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Begzad Kajtazi osumnjičen je da je sredinom rujna 1992. godine, prilikom napada HVO-a na mjesto Bukvik, osobno i izravno, pucanjem iz vatrenog oružja, usmrtio dvije žene srpske nacionalnosti, Milku Brestovački (1942.) i Radojku Brestovački (1933.), a osumnjičeni Pekić u svojstvu njegovog zapovjednika satnije, nije spriječio svog vojnika da počini zločin, niti ga je za počinjeni zločin procesuirao ni kaznio.

Policija Brčko Distrikta BiH će osumnjičene u zakonskom roku sprovesti na ispitivanje kod postupajućeg tužitelja, koji će nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane sukladno zakonu.

Tužiteljstvo BiH će u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Policijom Brčko Distrikta BiH i MUP-om RS-a nastaviti daljnju istragu u cilju utvrđivanja kaznene odgovornosti za ubojstva oko 50 civila srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik, 1992. godine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close