Pokušaj bijega

Uhićen srbijanski biznismen: Bankama dužan više od 450 milijuna eura

Vijesti / Flash | 24. 11. 2014. u 15:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Bogićević, direktor i vlasnik koncerna Farmakom MB uhićen je u beogradskoj zračnoj luci prilikom pokušaja izlaska iz zemlje.

Srbijanski MUP je priopćio je kako su vlasnik Farmakoma M. B. i predsjednik kreditnog odbora Privredne banke Beograd M. S. uhićeni u nastavku akcije na suzbijanju financijskog kriminala.

Kako se navodi u priopćenju, sumnja se da su kazneno djelo izvršili tako što su od listopada 2012. do ožujka 2013. godine, na osnovu prethodnog dogovora M. B. i M. S, omogućili da Privredna banka Beograd odobrava kredite gospodarskim društvima čiji je jamac bio koncern Farmakom MB.

MUP navodi da je to urađeno u cilju da ta gospodarska društva sredstva iz dobivenih kredita u vidu pozajmice istog dana prebace koncernu Farmakom MB kao krajnjem korisniku, a sve u namjeri pribavljanja imovinske koristi koncernu Farmakom MB, a na štetu Privredne banke Beograd.

Ti krediti nisu vraćeni Privrednoj banci Beograd, čime je banka oštećena za oko 15,5 milijuna eura.

Bogićević je rođen 5. listopada 1953. u Šapcu, Višu upravnu školu završio je u Sarajevu, a prvo zaposlenje, 1973. godine dobio je u Fondu zdravstvenog osiguranja.

U privatni biznis prelazi 1992., a počeo je s ljekarnama, zatim trgovinom i proizvodnjom. Iako je od 2003. sudjelovao u brojnim privatizacijama, i sistemu Farmakom pridodao devet poduzeća iz različitih djelatnosti, za njega se ne vezuju uobičajene afere koje su pratile taj proces, navodi Tanjug.

Kupljena poduzeća uglavnom su modernizirana, zapošljavaju oko 3000 radnika, a za doprinose u gospodarskom razvoju, Bogićević je primio brojna priznanja.

Srbijanski mediji navode kako do uhićenja poznatog šabačkog biznismena dolazi u trenutku kada je on s još dvojicom ljudi iz poslovnog svijeta Goranom Perčevićem i Željkom Žunićem u središtu medijske pozornosti, zbog navodnih malverzacija prilikom uzimanja milijunskih kredita.

Perčević, inače bivši dužnosnik SPS i biznismen godine iz 2012. godine, uhićen je prije desetak dana, a premijer Srbije Aleksandar Vučić je istog dana rekao da je Bogićević zajedno s Perčevićem i nekim političarima uzimao od "Srpske banke" kredite od nekoliko milijuna eura, a kao kolateral dao jalovinu.

Na novinarsko pitanje je li Miroslav Bogićević uzeo milijune eura, a kao zalog dao otpad, premijer je rekao: "Da, zajedno s Goranom Perčevićem. I to su sve radili političari s tim biznismenima".

Iako je premijer Vučić govorio o problemima sa Srpskom bankom, kako piše Blic, Bogićević je uhićen nakon nedavne istrage o kreditima koje je uzimao od "Privredne banke" i tako oštetio tu banku i državu. Na drugoj strani, Novosti pišu da je riječ o "izvlačenju novca na Cipar".

Također, Beta navodi kako se sumnja da Bogićević "bankama duguje više od 450 milijuna eura, dobavljačima blizu 40 milijuna eura, a Poreznoj upravi još oko 45 milijuna eura".

Vlasnik Farmakoma je početkom godine spominjan i kao jedan od najvećih dužnika propale Univerzal banke, a prethodnih mjeseci se u medijima spominjao i zbog izlivanja toksične jalovine iz zatvorenog rudnika Stolice, koji je u vlasništvu njegove kompanije.

Bogićevićevo ime je u prošlosti povezivano i s kupovinom Politike, a javnost ga zna prije svega kao vlasnika tvornice akumulatora Sombor i Mljekare Šabac. Bio je spominjan i u sportskim krugovima, kao čovjek koji je 2012. godine bio "na pragu" da preuzme Fudbalski klub Partizan.

Kopirati
Drag cursor here to close