???????????? ?????

Uhićen najtraženiji bjegunac u Grčkoj

Vijesti / Flash | 03. 01. 2015. u 20:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši pripadnik oružanog pokreta grčke ekstremne ljevice koji je obećao da "će ponovo zagrmjeti njegovo oružje" uhićen je u subotu u blizini Atene, godinu dana nakon što je pobjegao iz zatvora, gdje je izdržavao kaznu doživotnog zatvora, priopćila je policija.

Pedesetšezdesetogodišnji Christodulos Xiros je uhićen usred dana u komuni južno od grčkog glavnog grada, u okolnostima koje policija nije precizirala.

Xiros se nije vratio u svoju ćeliju početkom siječnja 2014. godine nakon što mu je odobreno da može služiti nekoliko kazni strogog zatvora. Osuđen je jer je desna ruka grčke organizacije ekstremne ljevice "17. studeni", koja je raspuštena 2002. godine, priznao je 23 ubojstva između 1975. i 2000. godine, posebno šefa ogranka CIA-e u Ateni Richarda Welcha.

Grčke vlasti su se više mobilizirale nakon njegovog bijega jer je izgledalo da je ponovo aktivan: njegov DNK je otkriven na eksplozivnoj napravi koju je u maju dobio komesarijat u Itei.

On se ponovo pojavio petnaest dana nakon bijega u jednom video snimku postavljenom na internetu, na kojem upozorava da će "ponovo zagrmjeti njegovo oružje pobunjenika protiv svih onih koji su ukrali naše živote i prodali naše snove".

Bjegunac je odveden u antiterorističku policiju.

Posljednjih mjeseci, nekoliko napada, u kojima nije bilo žrtava, počinjeno je u Grčkoj protiv institucionalnih meta.

Odgovornost za pucnjavu na rezidenciju veleposlanika Njemačke u prosincu 2013. godine preuzela je "Grupa narodnih boraca".

Napad kalašnjikovom počinjen u prosincu 2014. godine na veleposlanstvo Izraela u Ateni, također je pripisana njima.

U travnju 2014. godine, autobomba je eksplodirala u blizini Grčke banke, djelo koje je priznala grupa "Revolucionarna borba" (EA), čiji je jedan pripadnik uhićen ovog ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close