Akcija u Austriji

Uhićen čovjek koji je djevojčice iz Beča 'poslao' u Siriju

Vijesti / Flash | 29. 11. 2014. u 08:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje dvojica bh. državljana, Mirsad Omerović, nekadašnji član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, te muškarac pod pseudonimom Visit D., prvi čovjek Islamske države za regrutaciju mladih muslimana u Europi, uhićena su jučer u Austriji.

Kako saznaje Federalna TV, među osumjičenima su tri bh. državljana, a osim Omerovića, uhićeni su i Suad Ramić iz Osmaka kod Tuzle, koji živi u Austriji, i Sandi Suljić iz Zenice, nastanjen u Grazu.

Akcija nazvana Operacija Palmira bila je usmjerena protiv džihadista i osoba povezanih s terorističkim aktivnostima u Siriji.

"Ova operacija pokazuje džihadistima da ovdje nisu sigurni. Mi ćemo jasno djelovati protiv džihadista, primjenjujući sve mjere i bez tolerancije", izjavila je Johanna Mikl-Leitner, ministrica unutarnjih poslova Austrije.  

Najveća antiteroristička racija u Europi, kako je nazvana ova akcija u kojoj je u petak sudjelovalo čak 900 policajaca, rezultirala je uhićenjem 13 osoba, prenose Nezavisne novine navodeći kako je usporedo s njom isplivao i podatak da u Austriji djeluju najmanje tri odvojena džihadistička pokreta, od kojih jedan ima jake veze s BiH.

Sudeći po informacijama koje stižu iz Austrije, bh. državljani bili su na vrhu terorističke piramide. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu potvrdili da su upoznati s ovom akcijom, a i iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je, navode Nezavisne, da aktivnosti austrijske policije imaju veze s BiH.

Omerović je poznat kao Ebu Tejma. Porijeklom je iz Srbije, a ima bh. državljanstvo. Ranije je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem, vođama vehabijskih zajednica u BiH.

Austrijski mediji prenose da je on odranije poznat po ostrašćenim propovijedima punim mržnje, a austrijski mediji su ga prozvali i propovjednikom mržnje.

Navodno ga policija prati još od 2012. godine, a njegove glavne aktivnosti odnosile su se na prikupljanje financijske pomoći za džihadiste u Siriji.

Bio je na vrhu organizatora terorističke piramide i otac je petoro djece, a živio je, prenose banjalučke novine, od socijalne pomoći Austrije.

Omerovićevo ime dovodi se čak i u vezu s odlaskom svima poznatih djevojčica Samre Kesinović i Sabine Selimović u Siriju.

S druge strane, Visit D. smatra se glasnogovornikom europskog ogranka Islamske države. Policija ga je uhitila i ljetos, ali je pušten na slobodu, i to je sve što se o njemu zna.

Omerović i Visit D. uhićeni su u akciji u kojoj su sudjelovali i pripadnici elitne jedinice Cobra, a koja je počela u petak u sitne sate u Beču, Grazu i Linzu.

Osim što je 13 osoba uhićeno, još 16 ih je privedeno na ispitivanje. Zbog sumnje da su članovi terorističke organizacije, traži se još 20 osoba, a akciji je prethodilo prisluškivanje, kao i višemjesečno posmatranje radikalnih islamističkih krugova.

Kopirati
Drag cursor here to close