obljetnica obrane

Udruge: I nakon 24 godine od početka obrane u BiH povijest se krivotvori

Vijesti / Flash | 17. 09. 2015. u 12:55 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom dvadeset četvrte obljetnice početka organiziranja obrane od velikosrpske agresije u Bosni i Hercegovini, Udruga dragovoljaca i veterana, organizatora Domovinskoga rata HR-HB Mostar i Udruga HVO-a u BiH uputila je priopćenje u kojem svim hrvatskim dragovoljcima Domovinskog rata, organizatorima otpora, pripadnicima aktivne i pričuvne policije Herceg-Bosne, obiteljima poginulih hrvatskih branitelja iskazuju zahvalnost i poštovanje za svu, kako ističu, žrtvu i patnje koje su podnijeli za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

"Osamnaesti rujna 1991., datum je početka Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini te ujedno i dan kada su hrvatski organizatori otpora, dragovoljci Domovinskog rata, te aktivni i pričuvni pripadnici policije izborili zakonsko pravo i priznanje kao najzaslužnijim domoljubima za stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", ističe se u priopćenju, u kojem se tvrdi kako se nakon dvadeset četiri godine od početka organiziranja oružanih snaga Hrvatskog vijeća obrane događa krivotvorenje povijesti.

"Dragovoljci Domovinskog rata se masovno izvode iz stečenih prava, a istina o Domovinskom ratu u potpunosti se iskrivljuje. U isto vrijeme, kao organizatori obrane i dragovoljci Domovinskog rata, masovno se i nezakonito u prava uvode pripadnici Armije BiH, članovi Stranke demokratske akcije, o čijem organiziranom djelovanju ne postoji nikakva evidencija prije 8. travnja 1992. - navodi se u priopćenju spomenutih udruga.

Iz udruga napominju kako su hrvatski organizatori otpora i dragovoljci Domovinskog rata najzaslužniji za gašenje stoljetnog sna o tzv. velikoj Srbiji koja je trebala obuhvaćati zapadne granice Karlovac - Virovitica - Karlobag.

"Hrvatski organizatori i dragovoljci snose ogromne zasluge za obranu Republike Hrvatske, najzaslužniji su za nestanak takozvane Jugoslavenske narodne armije, bez njih ne bi bilo obrane i opstojnosti hrvatskog naroda u BiH, niti teritorijalnog opstanka Bosne i Hercegovine u međunarodno priznatim granicama", navode udruge u priopćenju te ističu kako im zbog toga nije jasno na temelju kojih povijesnih činjenica je utvrđeno izjednačavanje prava hrvatskih i bošnjačkih branitelja u obrani BiH počevši od 18. rujna 1991. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close