Odugovlačenje

Ubojstvo Vedrana Puljića: Oliver Knezović izbjegava suđenje proceduralnim igrama

Vijesti / Crna Kronika | 26. 08. 2015. u 06:49 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nije poznato kada će početi suđenje Oliveru Knezoviću čiji je kazneni progon, zbog ubojstva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića, 4. listopada 2009. u Širokom Brijegu te za šest pokušaja ubojstava i dovođenje u opasnost opće opasnom radnjom ili sredstvom, BiH prepustila hrvatskom pravosuđu.

Postupak je pokrenut 5. veljače pred Županijskim sudom u Zagrebu. Sjednica Optužnog vijeća održana je pod predsjedavanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac 9. travnja kada je optužnica potvrđena i tu je sve stalo.

Faktor.ba doznaje kako poslije toga, do kraja ove godine, nije predviđen nastavak suđenja.

Milenko Umičević, odvjetnik Olivera Knezovića, nije želio komentirati ovaj slučaj, odnosno činjenicu kako za ovu godinu nije predviđen nastavak suđenja, kao ni koliko svjedoka je obrana, odnosno tužiteljstvo pozvalo. Faktor doznaje kako je riječ o ''proceduralnim igrama'' kojima se odugovlači suđenje, na što se odlučila Knezovićeva obrana.

Ni iz Županijskog državnog odvjetništva, nisu željeli komentirati odugovlačenje postupka upućujući novinare na Županijski sud u Zagrebu, ali neizravno su naveli kako je teško očekivati skori početak suđenja, budući da je Knezović, koji je iz Širokog Brijega pobjegao od bh. pravosuđa u Zagreb, zatražio da mu se sudi na drugom sudu.

''Napominjemo da je na pripremnom ročištu u ovom predmetu, održanom na Županijskom sudu u Zagrebu 14. srpnja 2015., Sud donio rješenje da će se spis dostaviti Vrhovnom sudu Hrvatske povodom prijedloga predsjednika Vijeća da se za suđenje u ovom predmetu odredi  drugi stvarno nadležan sud, konkretno Županijski sud u Splitu, kazala je za Faktor.ba glasnogovornica Županijskoga državnog odvjetništva Zagreb Dunja Pavliček.

To bi značilo da se prvo čeka odluka Vrhovnog suda koji treba odrediti hoće li se Knezoviću suditi u Zagrebu ili u Splitu. Ostaje nejasno i je li se Knezović u međuvremenu preselio u Split, koji je bliže Hercegovini, gdje živi njegova obitelj.

Prema optužnici, Oliver Knezović se tereti kako je 4. listopada 2009. u Širokom Brijegu, ispred nogometnog stadiona gdje se trebala odigrati nogometna utakmica, a nakon što su se navijači jednog kluba sukobili s policajcima koji su osiguravali utakmicu i pri čemu je došlo do fizičkog napada na policajce, a potom i do sukoba s navijačima drugog kluba i građana, oko 15.25  policijskom službeniku MUP-a iz korica istrgnuo službeni pištolj.

Službenik je u tom trenutku na ulici dočekivao autobuse s navijačima iz Sarajeva – navodi se u optužnici.

Dodaje se kako je Knezović s pištoljem u ruci istrčao na cestu prema većem broju navijača prvog kluba i manjem broju policajaca i građana Širokog Brijega koji su se nalazili ispred stadiona.

''Iako svjestan da pucanjem iz vatrenog oružja na mjestu gdje je okupljen veći broj ljudi može usmrtiti neku osobu, a na što je pristao, s udaljenosti od 54,50 metara iz  pištolja je ispalio deset hitaca u njihovom smjeru. Jednim od ispaljenih hitaca pogodio je navijača prvog kluba u glavu, uslijed čega je on preminuo na mjestu događaja te je također hicima iz istog pištolja pogodio drugu osobu u bedro desne noge, nanijevši joj tešku tjelesnu povredu, a potom pogodio treću osobu u predjelu grudnog koša, nanijevši joj tešku tjelesnu, po život opasnu ozljedu. Još četiri osobe ozlijedio je pogodivši jednu u desnu ruku, drugoj je nanio prostrijelne rane lijeve strane vrata, treću pogodio u desnu potkoljenicu, a četvrtu osobu u lijevu natkoljenicu'', navodi se u optužnici.

Podsjetimo i kako je više desetaka navijača teže i lakše ozlijeđeno, kao i najmanje 16 policajaca.

Knezović je nakon tog događaja iz pritvora pobjegao u Hrvatsku, gdje se predao i od tada živi u Zagrebu, a kako uz bh. ima i hrvatsko državljanstvo, Hrvatska ga nije izručila BiH. On je u rujnu 2009. pred zagrebačkim Županijskim sudom negirao krivicu, nakon čega je bio pušten.

Kopirati
Drag cursor here to close