Detalji

Ubojica nije bio na popisu sumnjivih; OSA je znala da će biti osveta u BiH

Vijesti / Crna Kronika | 28. 04. 2015. u 12:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obavještajna agencija imala podatak koji je krajem prošlog tjedna podijeljen svim sigurnosnim agencijama u BiH i "koji je otprilike govorio da postoje informacije, saznanja, obavještajni podatak koji govori da bi kao osvetu na poduzimanje nekih mjera protiv osoba koja su porijeklom iz BiH u Australiji, moglo doći do terorističkog napada u BiH kao osveta'', potvrdio je medijima ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

''Data je jedna pretpostavka, na osnovu svih tih indicija, da bi objekti napada mogli biti institucije, mjesta gdje se vrši javno okupljanje građana, vjerski objekti ili policijske stanice. To je bio tako definiran obavještajni podataka u smislu da svatko, u okviru svojih nadležnosti, poduzme dodatne mjere i radnje na osiguranju tih objekata, vlastitom osiguranju i osiguranju mjesta gdje se okupljaju građani'', rekao je Mektić.

Traže se motivi

Kaže da je svaka sigurnosna agencija je dobila tu informaciju i taj podatak i ''svatko je u okviru svojih nadležnosti pravio procjenu i eventualno podizao stupanj sigurnosti''.

Ubojica iz Zvornika nije evidentiran u policijskim i sigurnosnim bazama i nije bio evidentiran u bazama obavještajne agencije kao osoba koja je pokazivala ili prijetila bilo kakvom vrstom ekstremizma, pogotovo nasilnog ekstremizma koje bi moglo završiti ovim teškim zločinom, potvrdio je medijima ministar.

''Osoba nije ni ispoljavala neke posebne sklonosti na osnovu čega bi se to moglo zaključiti. Danas, nakon završenog uviđaja, operativnim putem pokušavaju se utvrditi motivi tog zločina. Izuzet je određen broj materijalnih dokaza, pretresima nađenim u njegovoj kući i u okruženju da bi se pokušala dovesti neka veza između tog kazneog djela i motiva'', kazao je Mektić i dodao kako policija nalazi tragove koje ubojucu povezuju s određenim osobama od kojih je jedna uhićena.

''Ta osoba je bila u Siriji na ratištu, vratila se i imala je određene kontakte s izvršiteljem ovog terorističkog čina, ali se sada utvrđuju sve okolnosti tog njihovog kontakta i eventualnog utjecaja te osobe na izvršitelja ovog kaznenog djela'', kazao je Mektić.

Svjedočenje majke

Dodao je da se još jedna osoba dovodi u vezu koja je, kako je naveo, evidentirana kao ekstremno radikalna osoba, koja je bila u vezi s izvršiteljem. Mektić je novinarima rekao kako treba pustiti da policija operativnim mjerama utvrdi sve relevantne činjenice za postojanje eventualne veze i javnost o svemu tome treba biti blagovremeno informirana.

Kako je naglasio, moramo biti svjesni da definitivno imamo problem terorizma u BiH.

''Imamo određene ekstremno radikalne, nasilne ideologije ovdje, imamo na određeni način prisutnu i terorističku ideologiju, imamo određen broj i organizacija koje to zagovaraju. Imamo pojedince koji vrbuju, nagovaraju i financiraju takve događaje'', kazao je Mektić i dodao kako ''ako ne budemo udarili mi na terorizam, uništili ga, udarit će on na državu kao što je sinoć udario''.

Televizija N1 objavila je priču majke Nerdina Ibrića, Halime, koja je rekla kako su njezinog sina zaveli i da se potpuno promijenio u posljednje vrijeme.

''Nerdin je završio Medicinsku školu, imao je mnogo prijatelja među kojima je bilo i Srba. No, u posljednje vrijeme je odlazio u Dubnicu kod Kalesije, tamo je klanjao jer je tvrdio da lokalne efendije to ne čine ispravno. Družio se s nekim ljudima iz Šetice koji su bili ovdje. Govorila sam mu da ne ide s njima. Slabo je jeo u posljednje vrijeme. Vidjela sam da nešto duma i da je šutljiv'', kazala je majka.

''Ne može se nikako razgovarati kad ga zavedu. Svi su govorili: Šta je s njim, Nerdine nemoj tamo ići, izađi iz toga", kazala je majka i dodala kako su mu mještani govorili da ako želi da poštuje Boga i klanja to može uraditi i u njihovoj zajednici te da ne mora ići u Dubnicu kod Kalesije da obavi svoju vjersku dužnost.

"Govorili su mu: Ti ako hoćeš da poštuješ Boga i klanjaš, možeš to i ovdje. Što ćeš tamo? Nemoj tamo ići, uputit će te tamo gdje ne valja. Govorila sam mu da će mu to donijeti smrt i njemu i meni. Oni se predstavljaju kao ljudi na pravom putu", kazala je. 

Palio CD-ove

Za N1 je ispričala i to da je prije napada na policiju palio CD-ove iza kuće, a onda ju je zvao da zajedno jedu.

''Jeli smo i onda je otišao. Nisam ništa mogla uraditi, zaveli su ga. Govorila sam mu da će zbog Dubnice otići u smrt i, eto, ostadoh sama'', rekla je.

Istodobno, Vijeće ministara donijelo je, na bazi izvještaja koji je Vijeću podnio ministar sigurnosti BiH, te na bazi izvještaja koje su zaprimili od direktora SIPA-e i Agencije za koordinaciju policijskih tijela te činjenice da je Tužiteljstvo BiH okarakteriziralo napad u Zvorniku kao teroristički čin, određeni broj operativnih zaključaka kojima se pozivaju agencije da razriješe ovaj slučaj te da spriječe ''ovakve i slične pokušaje koji mogu dovesti do destabilizacije prilika u BiH i narušavanja međunarodnog ugleda BiH''.

''Ovo smatramo globalnim problemom i pozivamo sve da ovo ne koriste u dnevnopolitičke svrhe. Riječ je o jednom aktu koji nanosi štetu BiH i gdje moramo biti jedinstveni kako bi potpuno otklonili takvu opasnost'', rekaoje predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić i dodao kako je zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku od sedam dana napravi potpuno precizan i jasan plan operativnih mjera koje će se provesti u djelo.

Načelnik Općine Zvornik Zoran Stevanović danas u izjavi za Fenu pozvao mlade ljude na društvenim mrežama da šalju poruke tolerancije i mira, a građane BiH da budu tolerantni i gledaju u budućnost, a ne da se "međusobno osuđuju prebrojavajući žrtve na obje strane''.

''Zvornik je posljednjih godina mnogo uložio u stabilizaciju međunacionalnih odnosa i suživota i nećemo dozvoliti da nijedan pojedinačan čin to ugrozi'', poručio je Stevanović.

U Republici Srpskoj 29. travnja proglašen je danom žalosti. 

Objavljena obavijest OSA-e:
Obavještavamo Vas da smo od partnerske službe dobili informaciju da zbog nedavnih hapšenja osoba porijeklom iz BiH koji su planirali izvođenje terorističkih napada u Australiji, iz osvete može doći do izvođenja terorističkih napada negdje na području BiH. S tim u vezi, molimo Vas da podignete stepen opreza u narednom periodu, a posebno kada su u pitanju međunarodna predstavništva, vjerski objekti, javna okupljališta te vojni i policijski objekti. Napominjemo da u ovom trenutku ne raspolažemo informacijama koje bi ukazivale na konkretne napade. 
Kopirati
Drag cursor here to close