Pogubljenje

Ubijeno 250 sirijskih zarobljenika; Broj izbjeglica prešao tri milijuna

Vijesti / Svijet | 29. 08. 2014. u 08:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) pogubili su 250 sirijskih vojnika koje su ranije zarobili. Teroristi su objavili i snimku na kojem se vidi kako vojnike odvode u pustinju do mjesta na kojem su kasnije pogubljeni.

Pogubljenje je potvrdio jedan od terorista IDIL-a, koji je rekao kako se radi o vojnicima koji su zarobljeni na vojnom aerodromu Tabka koji su ekstremisti zauzeli prošlog tjedna.

Istodobno, UN je objavio kako je više od tri milijuna Sirijaca izbjeglo od građanskog rata koji razara njihovu zemlju i postali su izbjeglice, od kojih je jedan milijun samo u 2013. godini.

''Pogoršava se kriza sa sirijskim izbjeglicama. Danas je postigla rekordan broj od tri milijuna raseljenih osoba'', objavio je UNHCR u priopćenju i dodao da ovi podaci ne uključuju stotine tisuća drugih Sirijaca koji su pobjegli iz zemlje, a nisu se registrirali kao izbjeglice.

Prije manje od godinu dana, broj registriranih sirijskih izbjeglica se bio popeo na dva milijuna, prema UNHCR-u, koji je naveo da su izvještaji "o uvjetima u zemlji sve strašniji", da bi objasnio ovaj dramatičan porast.

On prikazuje "gradove gdje je stanovništvo opkoljeno, ljudi izgladnjeli, a civili uzimani za mete ili neselektivno ubijani".

U sukobu, koji je sve složeniji i hara u Siriji, poginulo je više od 191.000 osoba od početka u ožujku 2011. godine.

Osim izbjeglica, sukob je rezultirao i sa 6,5 milijuna raseljenih unutar zemlje, što znači da je gotovo 50 posto Sirijaca bilo primorano napustiti svoje domove, priopćio je UNHCR. Više od polovine onih koji su iskorijenjeni su djeca, sa žalošću izražava UNHCR.

Većina sirijskih izbjeglica je našla sklonište u susjednim zemljama, Libanon je primio 1,14 milijuna, Jordan 608.000 i Turska 815.00 ljudi.

Pritisak na ekonomiju, infrastrukture i resurse zemalja domaćina je "ogroman", naglasio je UNHCR i dodao da gotovo 40 posto izbjeglica živi u skloništima loše kvalitete.

Kopirati
Drag cursor here to close