mediji pišu

Ubijen vrhovni zapovjednik Sjeverne Koreje

Vijesti / Flash | 10. 02. 2016. u 18:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjongjang je pogubio načelnika Generalstožera vojske Sjeverne Koreje Ri Yong Gila, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Kako prenosi Reuters, i ovoj agenciji je neimenovani izvor blizak sjevernokorejskim pitanjima rekao da je Ri pogubljen, prenosi Al Jazeera.

To se događa u jeku tenzija nakon što je Sjeverna Koreja prije tri dana lansirala raketu dugog dometa.

Ukoliko se ispostavi da je to istina, to će biti najnovije u nizu pogubljenja, čistki i nestanaka pod vlašću sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, navodi britanska agencija.

Yonhap i drugi južnokorejski mediji izvijestili su da je Ri pogubljen ovog mjeseca zbog korupcije i frakcijske zavjere, ali nisu naveli izvore, pišu agencije.

Pjongjang rijetko izdaje javna priopćenja u vezi s čistkama ili pogubljenjima visokih dužnosnika, mada je službeno potvrđeno da je Kimov tetak Yang Song Taek, koji je vrijedio za drugu najmoćniju osobu zemlji, pogubljen zbog korupcije 2013. godine, podsjeća Reuters.

Vojno rukovodstvo Sjeverne Koreje se često mijenja od kako je Kim došao na vlast nakon smrti svog oca 2011. godine i od tada je smijenio nekoliko načelnika vojnog Generalnog stožera.

Kopirati
Drag cursor here to close