Plenumi građana

U Zenici nestaje interes za prosvjede; U Bugojnu građani od OV traže ispunjenje zahtjeva

Vijesti / Flash | 13. 02. 2014. u 17:42 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polako nestaje interes za održavanje zeničkih prosvjeda i danas se u popodnevnim satima okupilo oko 300 prosvjednika na gradskom Trgu Alije Izetbegovića i mirnom šetnjom ulicama grada došlo do zgrade Općine Zenica odakle se uputili pred Vladu Zeničko - dobojske županije, gdje se u 17 sati trebao održati zakazni Plenum građana Zenice.

Nažalost većeg broja zainteresiranih prosvjednika prostor dvorane u zgradi institucija ZDŽ je bio premali da primi sve zainteresirane, jer ima samo 150 mjesta, tako da je Plenum otkazan.

"Dobili smo dvoranu koja je bila malog kapaciteta i nastao je problem zbog ovih ljudi koji su ostali vani, ali mi sutra moramo doći na Kolegij Skupštine ZDŽ sa konkretnim prijedlogom. Naš prijedlog, koji su oni već usvojili je sljedeći, od Skupštine županije tražimo da imenuje novog mandatara i novu vladu, koja će do postojećih izbora da radi na volonterskoj bazi, a istovremeno ćemo predložiti svoje kadrove koji će raditi volonterski. Tek kada dođe do formiranja nove vlade možemo ići na pojedinačne zahtjeve, a do tada nema priče. Dakle, mi ćemo tražiti da predsjedavajući Skupštine predloži mandatara i da sastave novu vladu, koja će obavljati poslove", priopćeno je od strane glasnogovornice Plenuma građana.

Za sutra je zakazano novo okupljanje i mirni prosvjedi, nakon kojih će se odlučiti gdje bi se mogao održati planirano formiranje Plenuma građana Zenice. Nakon okupljanja i pomalo konfuznog obrazloženja svih dešavanja u pregovorima sa predstavnicima Zeničko - dobojske županije građani su se mirno razišli do sutrašnjeg okupljanja.

Plenum građana općine Bugojno zatražio je od Općinskog vijeća u tome gradu da dopuni svoj prijedlog mjera za rješavanje novonastale situacije i donese odluke koje će omogućiti ispunjenje zahtjeva nezadovoljnih građana.

Plenum traži da Kolegij OV-a izmjeni prijedlog o umanjenju paušala i naknada za političke stranke u smislu da se naknade, paušali, kao i dnevnice vijećnicima, ukinu u cijelosti, a da se ta sredstva preusmjere na isplatu stipendija, poticaj poljoprivrednicima i za ostala socijalna davanja.

Edin Tihak predsjednik Općinskog odbora SBB Bugojno na danas održanoj press konferenciji rekao je kako je na sjednici Kolegija OV Bugojno zaključeno da se ne održi sjednica Općinskog vijeća koja je bila zakazana za petak.

Stav Plenuma je da plaće uposlenika u Općini treba umanjiti za 50 posto, a naknadu za topli obrok na 4 KM, kao i da se u nove nadzorne i upravne odbore javnih poduzeća i ustanova trebaju imenovati samo visokoobrazovani kadrovi bez posla.

"Ne odustajemo ni od zahtjeva za ostavkom načelnika općine Bugojno i pružamo šansu Općinskom vijeću da mu izglasa nepovjerenje na vanrednoj sjednici u petak, na kojoj bi trebali biti ispunjeni i ostali zahtjevi građana koji se mogu odmah riješiti", navedeno je, između ostalog, u Proglasu drugog Plenuma građana Bugojna.

Treći Plenum je zakazan u subotu u 18 sati, a trebao bi biti održan u Kristalnoj dvorani Općine Bugojno, u kojoj se održavaju i sjednice OV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close