opasnost

U Željeznom polju novo klizište, evakuirane tri obitelji

Vijesti / Flash | 13. 03. 2015. u 10:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je da je u mjestu Željezno Polje u općini Žepče sinoć došlo do pomjeranja tla uslijed čega je aktivirano novo klizište, a tri obitelji su jutros evakuirane i zbrinute. Pojasnio je da je jedna kuća na 20 metara od klizišta, dok su ostale dvije malo više udaljene od klizišta te iako nema vidljivih pukotina na kućama, obitelji su zbog predostrožnosti evakuirane.

Da je klizište sinoć pokrenuto potvrdio je i predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče Muhamed Jusufović naglasivši da se klizište nalazi u naselju Grablje koje nije većeg obima, ali je općinska i županijska uprava civilne zaštite o tome obaviještena.

''Predstavnici civilne zaštite izaći će na teren te napraviti procjenu da li klizište ugrožava još neke stambene jedinice. Teren oko tog klizišta s obje strane je stjenovit, ali komisija i stručnjaci će procijeniti o kakvom se klizištu radi'', kazao je Jusufović.

Pojašnjava da se radi o novom klizištu koje nije bilo pokrenuto nakon prošlogodišnjih obilnih svibanjskih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je da ostala klizišta u ovom području miruju, a zbog činjenice da se snijeg nije naglo otapao izrazio je nadu da će tako i ostati.

Direktor FUCZ Solak je kazao da nakon prošlogodišnjih padavina najveći problem predstavljaju nova i stara klizišta koja su se pojavila u Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji jer njihova sanacija zahtijeva velika financijska sredstva i pristup različitih stručnjaka, a sanacija svakog klizišta zahtijeva drugačiji pristup.

Kopirati
Drag cursor here to close