Pokazivanje zubi

U Ukrajini počela vježba vojski 15 država

Vijesti / Svijet | 16. 09. 2014. u 06:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojna vježba predvođena Sjedinjenim Američkim Državama počela je u ponedjeljak u zapadnoj Ukrajini, a na njoj će sudjelovati vojnici iz 15 država, piše Al Jazeera.

U vojnoj vježbi "Brzi trozubac 14", nedaleko od zapadnog ukrajinskog grada Ljvova, sudjelovat će 200 američkih vojnika, prenijela je agencija AFP.

Kako je izvijestila agencija DPA iz vojne baze u Javorivu, vježbe su počele rano ujutro u blizini granice s Poljskom i trajat će do 26. rujna.

U njima sudjeluje oko 1.300 vojnika iz 12 članica NATO-a, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju, Poljsku, Litvu i Kanadu, kao i iz nečlanica - Azerbajdžana, Gruzije i Moldavije, priopćila je američka vojska.

Vježbe se, navodi Al Jazeera, održavaju na zahtjev ukrajinske Vlade i vojske.

Vojna baza u Javorivu nalazi se oko 1.200 kilometara zapadno od regija Donjecka i Luganjska, gdje je oko 3.000 ljudi ubijeno u sukobima između Vladinih snaga i proruskih separatista.

Pentagon je ranije priopćio da vojnike šalje na vojnu vježbu u Ukrajini kao znak solidarnosti sa službenim Kijevom.

Inače, Sjedinjene Države odbacile su u ponedjeljak prve lokalne izbore na Krimu otkad je taj ukrajinski poluotok u ožujku anektirala Rusija, navodeći da neće prihvatiti njihove rezultate.

"SAD ne priznaju legitimitet takozvanih lokalnih i regionalnih izbora na Krimu, održanih 14. rujna, i neće priznati njihove rezultate", izjavila je novinarima zamjenica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf, prenijela je Hina.

"Washington i dalje osuđuje okupaciju i aneksiju ukrajinskog teritorija od strane Ruske Federacije koja krši suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", navela je.

Kopirati
Drag cursor here to close