SIP

U Srebrenici zahtjev za otvaranje vreća s pet biračkih mjesta

Vijesti / Flash | 04. 10. 2016. u 14:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Maksida Pirić je danas u Sarajevu kazala novinarima da, što se tiče općine Srebrenica, na web stranici SIP-a BiH prikazani su preliminarni rezultati i to za obrađena biračka mjesta.

Pojasnila je da obrađeno biračko mjesto znači da je prošlo određeni stupanj validacije.

‘’Obrasci s rezultatima na svakom biračkom mjestu dostavljeni su nakon zatvaranja i prebrojavanja glasova općinskoj izbornoj komisiji. Administrator i kontrolor je unosio te rezultate s tih obrazaca u aplikaciju izbornih rezultata’’, kazala je Pirić.

Dodala je da je SIP BiH objavio one rezultate koji nisu pokazivali nikakvu matematičku grešku.

''Tamo gdje je postojalo bilo kakvo neslaganje, mi rezultate s tih biračkih mjesta nismo objavili. U ovom trenutku, i Srebrenica je jedan od primjera, mi primamo zahtjeve od općinskih izbornih komisija za ona biračka mjesta za koja nije moguće otkloniti to matematičko neslaganja bez otvaranje vreće, da se ponovo broje ti glasovi'', navela je Pirić.

Istaknula je da su primili i zahtjev od Općinske izborne komisije Srebrenica za pet biračkih mjesta da se izvrši otvaranje, brojanje i utvrđivanje izbornih rezultata s tih biračkih mjesta. U ovom trenutku je proces odobravanja tog zahtjeva. Pirić kaže da je kontaktirala službenike koji su izvršili već provjeru.

''Vjerujem da će do kraja dana Općinska izborna komisija Srebrenice dobiti odobrenje za otvaranje vreća s određenog broja biračkih mjesta. Postupak brojanja je također utvrđen. Općinska izborna komisija mora formirati poseban tim koji će raditi kao birački odbor. To mogu biti i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani, može biti jedan kompletan sastav biračkog odbora ili kako oni odluče'', pojasnila je Pirić.

Potcrtala je da se taj postupak mora obaviti pred izbornim posmatračima. Rezultati se unose u poseban, novi, obrazac za rezultate s tog biračkog mjesta, a zatim u aplikaciju. Pirić ističe da se mora sačuvati i arhivirati sve ono što je prethodilo tom brojanju za utvrđivanje rezultata i dostaviti u SIP.

''Bitno je reći da su ovo preliminarni rezultati. Od 6. do 10. listopada, po već utvrđenom rasporedu, sav birački materijal, a mislim na glasačke listiće, na vreće s glasačkim listićima, bit će od Općinskih izbornih komisija dopremljen u skladište SIP-a, a nakon toga po potrebi i u Glavni centar za brojanje'', navela je Pirić.

Po njenim riječima, dok SIP ne utvrdi rezultate, preuranjeno je podnošenje zahtjeva SIP-u BiH za ponovno brojanje. Taj rok će početi teći nakon utvđivanja i trajat će tri dana.

''Rezultati koje smo objavili su preliminarni, s redovnih biračkih mjesta. Da bismo utvrdili izborne rezultate moramo objediniti i rezultate s redovnih biračkih mjesta i rezultate koji budu dobijeni nakon što se prebroje glasovi u Glavnom centru za brojanje'', kaže glasnogovornica SIP-a.

Podsjeća da će se u Glavnom centru za brojanje, u skladu s Izbornim zakonom BiH, brojati glasovi birača koji su glasali iz inozemstva putem pošte ili u DKP-u, glasovi birača koji su glasali u odsustvu unutar BiH jer imaju status raseljene osobe, zatim glasovi birača koji su glasali putem mobilnog tima i glasovi birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

''Tek nakon toga, mi možemo objediniti izborne rezultate i kao utvrđene ih objaviti'', kazala je Pirić.

Navela je i to da SIP BiH, u skladu sa Izbornim zakonom, obavljuje prvo preliminarne, nakon toga utvrđene, a zatim i potvrđene izborne rezultate.

Istaknula je da je ovo prvi put kako SIP provodi izbore u BiH da su 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta objavili preliminarne rezultate s 95 posto biračkih mjesta u BiH. Po njenim riječima, to je izuzetan napredak zahvaljujući aplikaciji koja je uspostavljena.

Kopirati
Drag cursor here to close