Podrhtavanje tla

U snažnom potresu poginulo stotine osoba

Vijesti / Flash | 25. 04. 2015. u 08:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepalska vlada proglasila je izvanredno stanje nakon što je zemljotres jačine 7.9 stupnjeva po Richteru jutros pogodio ovu siromašnu zemlju pri čemu je više stotina ljudi izgubilo život.

Policija je priopćila da je trenutni broj žrtava 876 i da je moguće da će rasti, prenijela je Al-Jazeera English.

Službenik ministarstva unutarnjih poslova kazao je da je najmanje 467 osoba ubijeno u Dolini Katmandu koje predstavlja najgušće naseljeno području u himalajskom dijelu zemlje.

Potres je uništio mnoge povijesne građevina među kojima su hramovi uvršteni u UNESCO-ov popis Svjetske baštine kao što su hramovi na trgu Basantapur Durbar i toranj Dharara.

U izvještajima se navodi da se oko 250 osoba nalazilo na tornju Dharara u trenutku kada se srušio. Najmanje 50 osoba je zarobljeno u ruševinama pod antičkim tornjem u Katmanduu koji se srušio zbog potresa.

Spasilačke ekipe neumorno rade na izvlačenju osoba iz ruševina tornja, ali je većina izvučenih tijela beživotna.

Kako se noć spušta na Katmandu, većina stanovnika je pronašla sklonište na otvorenom strahujući da bi moglo doći do naknadnih potresa.

U lavini koja je na Mont Everestu pokrenuta nakon potresa koji je jutros potresao Nepal poginulo je osam osoba, javlja agencija Anadolija.

Nepoznat je broj nestalih i ozlijeđenih osoba koje se nalaze na najopasnijim točkama na planini.

More than 100 people killed in powerful Nepal #earthquake, officials say. bbc.in/1ORivxb

Posted by BBC World News on 25. travanj 2015
Kopirati
Drag cursor here to close