Zvizdić

U Siriji trenutno 120 bh. državljana

Vijesti / Svijet | 07. 04. 2017. u 11:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Sarajevu ministrima unutrašnjih i vanjskih poslova, koji sudjeluju na Konferenciji pod nazivom „Oblikovanje naše zajedničke budućnosti.“

Na početku izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da zajedno sa sudionicima konferencije razgovara o jednoj od najznačajnijih tema današnjice, koja ne poznaje granice i zahtijeva harmoniziran i koordiniran pristup svih.

''Borba protiv terorizma je univerzalna i terorizam je globalni fenomen koji, nažalost, predstavlja prijetnju svima nama i jedino zajedničkim naporima možemo odgovoriti ovom globalnom izazovu i prijetnji. Želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina i sve razine vlasti u BiH, a naročito Vijeće ministara BiH, u proteklom razdoblju vrlo jasno i nedvosmisleno pokazalo i potvrdilo svoje prioritete i intenzivno smo radili na njihovom ostvarenju. Jačanje i daljnje unapređenje naše zajedničke budućnosti, temeljene na zajedničkim vrijednostima i pravima će biti ojačano našim naporima ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, jačanju vladavine prava s posebnim naglaskom na borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala a naročito prevenciji radikalizma, terorizma i svih oblika ekstremizma. To su osnovni prioriteti koje smo zacrtali na početku ovog mandata i na kojima predano radimo'', istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prije nego se osvrnuo na konkretne rezultate i aktivnosti koje VMBiH provodi u vezi s borbom protiv terorizma, kratko se osvrnuo i dao kratak presjek trenutnog stanja u procesu EU integracija BiH. Iz perspektive Bosne i Hercegovine, naglasio je, proces europskih integracija bio je veoma uspješan u protekloj godini.

''Svjedočili smo mnogim važnim prekretnicama na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU: u veljači smo predali Zahtjev za članstvo u EU; Vijeće za opće poslove razmatralo je naš zahtjev u rujnu i odlučilo pokrenuti proceduru predviđenu članom 49. Ugovora o Europskoj uniji, na osnovu čega je Europska komisija pozvana da pripremi Mišljenje o našem zahtjevu i shodno tome smo u prosincu dobili Upitnik Europske komisije.?Uspješno smo ispunili ključne uvjete postavljene pred nas za uručivanje Upitnika, a jedan od njih - usvajanje mehanizma koordinacije, predstavlja neizostavan instrument kojim ćemo u narednom periodu osigurati uspješno okončanje pripreme i dostave jedinstvenog odgovora na uručeni Upitnik Europske komisije. Priprema odgovora, a shodno tome i određivanje trenutnog stanja u svim sferama društva i stupanj usklađenosti s pravnom stečevinom i standardima EU su itekako bitni za formuliranje i provođenje konkretnih koraka s ciljem daljnjeg usklađivanja bh. zakonodavnog i administrativnog okvira sa zahtjevima i standardima Europske unije, s ciljem, a to je punopravno članstvo u Europskoj uniji'', dodao je Zvizdić.

U zajedničkoj i predanoj borbi protiv svih nepravilnosti, naglasio je da je Vijeće ministara BiH i u 2015. i 2016. povećalo proračun agencija za provođenje zakona, s ciljem jačanja borbe protiv svih oblika organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. U lipnju 2016. usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma radi provedbe MONEYVAL preporuka, te provedbe zahtjeva iz FATF Akcijskog plana, slijedom čega je u rujnu 2016., BiH skinuta sa sive liste MONEYVAL-a zbog dobrog izvještaja iz oblasti sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

U tom cilju ukazao je na posebnu vrijednost koju predstavlja donošenje Odluke provedbi restriktivnih mjera utvrđenih Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1373 (2001) u rujnu 2016. s kojom se udovoljava kriterijima iz posebne preporuke III FATF-a. U listopadu 2016. usvojen je Akcijski plan za provedbu Strategije za borbu protiv terorizma (2015-2020), čime je BiH u potpunosti ispunila zakonodavne obaveze u borbi protiv terorizma. Napomenuo je da je BiH prva u regiji unijela odredbu u svoj Kazneni zakon na osnovu koje je sudjelovanje bh. državljanja na stranim ratištima kriminalni čin koji će biti kazneno sankcioniran.

''U proteklih nekoliko mjeseci, pa evo i nedavno, svjedočili smo navođenjima proizvoljnih i neutemeljenih brojki od pojedinih dužnosnika regije u vezi s ekstremističkim grupacijama u BiH i ratnicima na stranim ratištima, pa mi dozvolite da s ciljem pravilnog i točnog informiranja navedem službene i provjerene podatke. Naime, prema podacima razmijenjenim sa svim obavještajno-sigurnosnim i policijskim agencijama u svijetu i unutar BiH, trenutno na sirijsko-iračkom ratištu boravi 120 punoljetnih osoba bh. državljana, i to 69 muškaraca i 51 žena, a nikako nekoliko tisuća kako je to bilo rečeno. Od ovog ukupnog broja od 120 državljana BiH, 29 su, prije odlaska u Siriju živjeli u dijaspori. Do sada se vratilo 46 osoba, a od toga je procesuirano i presuđeno 20. Upravo iz tog razloga smatram da je regionalna inicijativa koja će osigurati razmjenu informacija i formulaciju zajedničkog pristupa bazirana na provjerenim i službenim podacima garant uspješnosti u borbi protiv svih oblika terorizma, ekstremizma i prevenciju radikalizacije, zaključio je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić, prenosi Služba za informiranje Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close