Prostitucija

U Sarajevu uhićen direktor hotela Holiday i njemu bliski suradnici

Vijesti / Crna Kronika | 08. 10. 2015. u 15:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u četvrtak u jutarnjim satima započeli su operativne akcije kodnih naziva 'Coral' i 'Tango' koje su provedene na širem području Sarajeva.

U akciji 'Coral' slobode je lišeno 11 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 342. KZ FBiH 'Organizirani kriminal' u vezi sa kaznenim djelima 'Porezna utaja', 'Ugrožavanje sigurnosti', 'Sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje', 'Oštećenje tuđe stvari', 'Teška krađa' i 'Organiziranje otpora', dok se prvoosumnjičeni dovodi u vezu i sa navođenjem na prostituciju.

Slobode su lišene osobe inicijala A.Č. (1974.), A.H. (1977.), M.P. (1971.), V.A. (1965.), J.K. (1977.), S.B. (1963.), J.Š. (1962.), E.S. (1987.), D.I. (1985.), A.S. (1978.) i H.M. (1977.). Pretreseni su objekti na 10 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od srpnja 2014. do lipnja 2015. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, posredstvom pravnog subjekta 'Holiday Resort d.o.o. Sarajevo', upravljale i raspolagale većim dijelom imovine hotela 'Holiday Sarajevo HTD Sarajevo' u stečaju, tako što su organizirali poslovanje hotela, vršili kontrolu prihoda i rashoda, te druge vidove kontrole nad radom hotela.

Prema navodima Tužiteljstva KS među uhićenim je Alen Čengić, vlasnik restorana 'Park Prinčeva' i direktor hotela 'Holiday' koji je bio vođa ove grupe. Uhićen je i Vahid Alić, šef osiguranja u hotelu 'Holiday' i blizak suradnik Alena Čengića.

Osim Čengića i Alića uhićeni su i Adnan Hadžibajrić, Mehmed Puškić, Jasmin Kulenović, Sabina Barjaktarević, Jasmina Šehović, Emir Smajlbegović, Damir Isenić, Adis Skorupan i Hasib Musić. "Slobode je lišeno po naredbi ovog Tužiteljstva još pet osoba i to Didik Senadin, Elkaz Kemal, Kunić Anida, Ljuca Emir i Zumberi Sabina zbog kaznenog djela 'Navođenje na prostituciju'", zaključuje glasnogovornik Tužiteljstva KS Amela Zahirović.

U tu svrhu koristili su usluge njima odanih osoba, kao što su IT stručnjaci, koji su im protuzakonito instalirali softverske programe i određene aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne podatke o stečenom prihodu. Na taj način izbjegli su plaćanje poreznih obaveza u iznosu većem od više stotina tisuća KM, navodi se u priopćenju SIPA-e.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe koristili su razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja, te fizičkih napada i druge vidove pritisaka usmjerenih na osobnu i imovinsku sigurnost privremenog stečajnog upravnika i uposlenika u pravnom subjektu 'Holiday Sarajevo HTD Sarajevo' u stečaju, te njihovih užih članova obitelji, i na taj način kod njih izazivali strah i nepovjerenje u policijske i pravosudne organe.

U akciji 'Tango' slobode je lišeno pet osoba inicijala S.D. (1969.), K.E. (1974.), A.K. (1985.), E.LJ. (1982.) i S.Z. (1988.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo 'Navođenje na prostituciju'. Ove osobe sumnjiče se da su sudjelovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga.

Oni se sumnjiče da su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih. Za navedene usluge naplaćivali su 25% od dogovorenog iznosa za pružanje seksualne usluge. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečnih istraga.

Prilikom rada na predmetu kodnog naziva 'Coral' pripadnici SIPA-e ostvarili su blisku suradnju sa pripadnicima Porezne uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti provedene su u suradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predate na dalje postupanje Županijskom tužiteljstvu Kantona Sarajevo, priopćeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close