MVP

U revizorskom izvještaju ni riječi o ukradenih 50.000 KM

Vijesti / Flash | 14. 08. 2016. u 06:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je jedna od pet državnih institucija među 74 revidirane koja je za financijsko poslovanje u prošloj godini dobila mišljenje s rezervom uz skretanje pozornosti.

Revizori su ukazali na to da u prošloj godini iz ovog ministarstva nisu upućivane nove inicijative za donošenje zakona o vanjskim poslovima. Utvrđeno je i da nije okončan ni proces donošenja novog pravilnika o sistematizaciji, što se odrazilo i na realizaciju preporuke za uspostavljanje jedinice interne revizije u skladu sa zakonskim odredbama.

Zanimljivo je da u revizorskom izvještaju nema informacije o 50.000 KM opljačkanih od blagajnika MVP-a u veljači prošle godine, nakon što ga je na putu od banke u Sarajevu do zgrade Ministarstva napala i opljačkala policiji i nakon godinu i pol nepoznata osoba, piše Dnevni avaz.

Iako se ovo dogodilo prošle godine, revizori u izvještaju za 2015. ovaj događaj ne spominju.

Ugovori o djelu

U revizorskom izvještaju dalje se navodi da proces upravljanja ljudskim resursima nije značajnije poboljšan, a nisu smanjeni ni troškovi zakupa.

Kod nabavke poklona nije osigurana dodatna potvrda naručitelja poklona. Nisu nastavljene aktivnosti na rješavanju zdravstvene zaštite zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP).

Broj ugovora o djelu i iznos realiziran tijekom godine je povećan u odnosu na prethodnu godinu. Evidentirana je sporost u realizaciji višegodišnjih kapitalnih izdataka i rješavanju statusa imovine dobivene sukcesijom.

Uočeni su nedostaci u provođenju javnih nabavki za servisiranje vozila nakon isteka ugovora i nedostatke u planiranju i provođenju adekvatnog postupka nabavki hotelskog smještaja i usluga prevođenja prilikom održavanja konferencija i nabavke građevinskih radova u DKP-ima.

Iz izvještaja je vidljivo da je Ministarstvo u prošloj godini raspolagao sa 60,1 milijun proračuna. Od tog iznosa, na bruto plaće i naknade iz plaća potrošeno je 23,7 milijuna maraka. Oko pola milijuna maraka otišlo je na naknade za prijevoz s posla i na posao. Iako su evidentirana neka poboljšanja odnosno transparentnije trošenje „po pravilnicima“ za telefonske i poštanske usluge, ovi troškovi su i dalje izuzetno visoki.

Skupa putovanja

Tako je u 2015. godini ovo ministarstvo za telefonske i poštanske usluge potrošilo 1.025.502 KM. Od toga je na fiksne telefone potrošeno 484.675 KM, na mobilne telefone 149.515 KM, za troškove interneta 168.932 KM, za poštanske usluge 79.428 KM i za brzu poštu 142.953 KM. Od ukupnog iznosa, na sjedište Ministarstva u Sarajevu otpada 258.062 KM, a na DKP mrežu 767.440 KM.

U MVP-u su u prošloj godini na putovanja potrošili 1.479.242 KM. Od ukupnog iznosa realiziranih izdataka na sjedište se odnosi iznos od 920.903 KM, a najviše novca i to 904.518 KM potrošeno je na putovanja u inozemstvo.

Revizori su ukazali na potrebu ekonomičnijeg nabavke avionskih karata, za koje je u ovoj godini planirano da se izdvoji 400.000 KM.

Na kraju prošle godine Ministarstvo je imalo 96 vozila, od kojih se za potrebe sjedišta koristi njih 15, a ostala vozila se koriste u DKP-ima. Na izdatke za upotrebu vozila otišlo je 991.968 maraka.

Revizori su među ostalim nedostacima MVP-a uočili i da nisu učinjeni značajniji pomaci na sistemskom uređivanju ekonomske diplomacije. Usprkos ogromnoj DKP mreži i troškovima koji idu na nju, nema strategije, nedostaju platforme ili smjernice za ovu oblast.

Specijalna vozila

Zanimljivo je da, kako je vidljivo iz izvještaja, MVP traži usvajanje Prijedloga pravilnika o službenim specijalnim vozilima Ministarstva i DKP-a. To bi omogućilo nabavku teretnih, dostavnih, vozila za prijevoz diplomatske pošte i arhiva, te vozila za doček izaslanstava.

Prema ovom prijedlogu, DKP mreža imala bi 115 vozila, vjerojatno s već postojećim, a sjedište MVP osam vozila razvrstanih po određenim klasama. Nije navedeno koliko će novca koštati ova nabavka.

Kopirati
Drag cursor here to close