Bezakonje

U Radobolji spašeno oko 10 tisuća primjeraka ribe

Vijesti / Flash | 17. 08. 2015. u 15:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao posljedica prošlotjednog pregrađivanja desnog kraka rijeke Radobolje koju su djelatnici tvrtke Amitea učinili zbog izgradnje kanalizacijskih kolektora prijetilo je uništenje ribama i ribljoj mlađi. Rijeka je pregrađena kod Mosta kraljice Katarine u Ulici fra Franje Miličevića u naselju Dum.

Članovi udruženja Sportskih ribolovaca Neretva 1933 su u posljednji tren uspjeli spasiti deset do petnaest tisuća primjeraka ribe, na način da su brzom intervencijom angažirali svoje ljude koji su pomoću gaze kupili ribu i riblju mlađ na presušenom dijelu i potom je premještali u kante, piše Dnevni list.

Spašavanje

Cisternom s ugrađenim kisikom su izmjestili ribu koju su uspjeli spasiti u gornji tok rijeke Radobolje na području Bara. Na lice mjesta je izišla i inspektorica nadležnog županijskog ministarstva i patrola MUP-a PU Mostar koji su evidentirali slučaj.

Nakon što su iz Udruženja u utorak čuli da je Radobolja pregrađena odmah su kontaktirali izvođača radova koji je odmah uklonio vreće nakon čega je voda opet potekla. U dogovoru s udruženjem bageri navedene tvrtke su prije ponovnog pregrađivanja rijeke na tri mjesta korita Radobolje, napravili bazene u kojemu su prema planu ribe do konačnog premještanja mogle doplivati čime bi na taj način bile spašene.

„Šteta je nažalost, već bila pričinjena. I taj plan je nažalost uspio samo djelomično. Korito Radobolje je toliko onečišćeno da ribe nisu mogle doplivati do tih bazena nego su iza vreća smeća ostale zaglavljene u koritu. Mnogi stanari okolnih zgrada su pokupili veću ribu u vrećice i odnijeli je kući. Vjerojatno su napunili svoje škrinje što je u svemu ovome i dobro. Bolje da su ribe završile na nečijoj trpezi nego da su zbog pomora samo istrunule u koritu“, kazao je Nikola Puce, dopredsjednik Udruženja.

On smatra da je ova šteta napravljena iz neznanja odgovornih u Gradskoj upravi i djelatnika tvrtke Amitea.

„Svjesni smo da je izgradnja kanalizacijskih kolektora višemilijunski i hvalevrijedan projekt koji se zbog zadanih rokova mora realizirati na vrijeme. No ipak, moramo kazati kako je napravljen propust jer naše Udruženje prethodno o tome nije bilo obaviješteno. Da je, šteta bi bila neusporedivo manja. Mi bismo reagirali na vrijeme čime bi riba i riblja mlađ bili spašeni u puno većoj količini. Iako postoji zakonska regulativa i Rješenje nadležnog županijskog ministarstva prema kojemu se naše Udruženje prije svake radnje na bilo kojoj od gradskih rijeka mora na vrijeme izvijestiti, to se ni ovaj put nažalost nije dogodilo. Naši članovi su saznali slučajno za te radove nakon što jer rijeka vrećama cementa, već bila pregrađena“, kazao je Puce.

Emir Ćusto, dopredsjednik skupštine Udruge podsjeća na sličnu situaciju s početka kolovoza kada je u rijeci Jasenici uginulo oko 50 primjeraka ribe i riblje mlađi. „Elektroprivreda HZHB nas nije izvijestila o zatvaranju brane uslijed manjka vode. Da su nas izvijestili, mi bismo uspjeli spasiti ribu od pomora. Želimo alarmirati javnost i sve odgovorne da poštuju zakon i da nas sukladno zakonskim procedurama na vrijeme izvijeste o svim intervencijama na bilo kojoj gradskoj rijeci. Udruga iz svojih sredstava vrši poribljavanje riječnih korita i ova šteta koja se nanosi flori i fauni rijeka je nedopustiva. Ekološka svijest nadležnih se mora probuditi“, upozorio je Ćusto.

Troškovi

Rukovodstvo tvrtke Amitea je obećalo Udruzi kako će snositi dio troškova spašavanja ribe iz rijeke Radobolje. Unajmljivanje cisterne s kisikom i premještanje ribe se procjenjuje na vrijednost od oko tisuću maraka.
Tihomir Sesar, rukovoditelj projekta izgradnje kanalizacijskih kolektora ispred Gradske uprave Mostara je u izjavio za Dnevni list izrazio žaljenje zbog pomora ribe.

„Isušivanje Radobolje je nažalost bila jedina opcija ugradnje podvodnih cijevi. Radobolja će biti pregrađena 30 dana. Održali smo sastanak s Udrugom ribolovaca na dan kada se pristupilo spašavanju ribe. Imali smo mogućnost odustati od projekta ili pristupiti isušivanju. Obzirom da se radi o velikom projektu u kojemu smo ograničeni rokovima jednostavno smo bili primorani uraditi što smo uradili“, kazao je Sesar.

Iz Udruge su pozvali građane i nadležne iz Komunalnih službi da pristupe akcijama čišćenja isušenog dijela korita Radobolje. „Od Mosta kraljice Katarine pa sve do Šemovca se u koritu rijeke nalaze tone smeća. Obzirom u idućim tjednima rijeka neće proteći smatramo da je pravo vrijeme barem taj dio Radobolje očistiti od prljavštine i otpada koji je u njezinu koritu gomilan godinama“, poručili su iz Udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close