Fenix '72

U Posušju uskoro spomenik Bugojanskoj skupini

Vijesti / Flash | 26. 08. 2014. u 20:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Posušja stiže vijest o gradnji spomen-obilježja za 19 poginulih pripadnika Fenixa '72. Već su u tijeku pripremni radovi za postavljanje spomenika, čime će općina Posušje postati prvo mjesto koje će imati ovakav spomenik umjetničke vrijednosti.

Zamisao je krenula od Jerke Kovača i njegovih prijatelja iz Australije koji su prikupili sredstva za spomenik kojim će se oživiti sjećanje na njihovu žrtvu za hrvatski narod, piše Večernji list.

U kontaktima između načelnika Posušja Branka Bage, Jerke Kovača iz Australije, Marinka Sose, s HRB-om i Ivom Butkovićem koji je osobno poznavao većinu pripadnika Fenix grupe, općina Posušje odredila je lokaciju na kojoj će spomenik biti postavljen.

Ideja je od općine Posušje objeručke prihvaćena, posebno zbog činjenicada su u toj skupini i dva Posušanina Petar Bakula i Filip Bešlić koji su svjesno žrtvovali svoje živote za hrvatsku slobodu.

U spomen na njih, njihovo junaštvo i odlučnost u borbi za samostalnost Hrvatske, spomenik će se sastojati od 19 ploča, odnosno kocaka, a u okviru dvije bit će reljef Bakule i Bešlića, Posušana koji su bili dijelom ove skupine, dok će imena drugih biti ispisana na zidu, piše Večernji list.

Podsjetimo, u lipnju 1972. godine Bugojanska je skupina upala u tadašnju Jugoslaviju, njih 19 hrvatskih sinova čiji je osnovni cilj bio oslobađanje Hrvatske od Jugoslavije. Zadaća im je bila pokrenuti ustanak na području južne Hrvatske, Like i Hercegovine.

Skupina se ubacila preko Dravograda u Jugoslaviju 20. lipnja 1972. godine, s ciljem da stigne na Tromeđu, tj. planinu Radušu, na području općine današnjeg Uskoplja. Već 26. lipnja 1972. godine dolazi do prvog sukoba Bugojanske skupine s JNA, a potom i s Teritorijalnom obranom i milicijom.

Jugoslavenske snage činilo je oko 30 000 pripadnika SUP-a (milicije i UDBE), JNA i TO koje su pokušale uništiti Bugojansku skupinu, piše Večernji list.

To im je naposljetku i uspjelo, no tek 24. srpnja. Tadašnja milicija, JNA i Teritorijalna obrana su ubile ili strijeljale njih 18, dok je najmlađi od njih Ludvig Pavlović osuđen na 20 godina zatvora, ali on je poginuo kao hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close