Presuda

U petak izricanje presude za zločine u Stocu

Vijesti / Flash | 28. 05. 2015. u 14:16 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Mostaru će u petak, 29. svibnja, izreći presudu nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlatku Jarku za zločine počinjene na području Stoca. U završnim riječima Kantonalno tužiteljstvo zatražilo je da Jarak bude proglašen krivim, a Obrana je predložila oslobađajuću presudu.

Jarak, bivši pripadnik Prve brigade 'Knez Domagoj' HVO-a, optužen je da je tijekom srpnja i kolovoza 1993. godine sudjelovao u prisilnom premještanju i protuzakonitom zatvaranju Bošnjaka s područja Stoca. On je 2012. osuđen na jednu godinu zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH tu presudu ukinuo i naložio održavanje obnovljenog suđenja, koje je počelo u prosincu prošle godine.

Prije iznošenja završnih riječi, u korist Obrane je svjedočio Niko Antunović, koji je kazao da je bio s optuženim Jarkom i Anđelkom Lončarom 13. srpnja 1993. godine, kada su sreli Muju i Dževada Avdića te Maida Rudića, koji su bili naoružani.

"Ja sam rekao: 'Hajde, ljudi, da se dogovorimo, neće nitko nikog dirati, predajte oružje.' Mujo prvo nije htio odložiti pušku. Ja sam ga molio, kao i njegov brat. Na kraju su ipak predali oružje. Odveli smo ih do kuće Raguža, tu su nešto pojeli, braća Avdić su popila po pivo. Došli su njihovi roditelji i žene, pričali su s njima. Kasnije su došla dva policajca i odvela ih", prisjetio se Antunović.

Antunović je kazao da nije znao gdje su policajci odveli Avdiće i Rudića. "Mi smo bili obični vojnici, s Vlatkom sam bio non-stop, dobili smo zadatak da idemo na liniju, a nikada nismo dobili naredbu da pretresamo muslimanske kuće", izjavio je Antunović. Svjedok je također rekao da nitko nije maltretirao zarobljenike, pucao na njih, niti im prijetio.

Za optuženog Vlatka Jarka svjedok je kazao da ga poznaje odranije i da on, kako smatra, nikada ne bi udario vezanog čovjeka, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close