Liberalan sustav

U ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata iz BiH, posebno u Njemačkoj

Vijesti / Flash | 20. 12. 2014. u 21:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je da je u ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata, posebno u Njemačkoj.

''Očekujemo posljednji izvještaj Frontexa koji će u siječnju biti dostavaljen Bosni i Hercegovini. Međutim, ono što znamo jeste da je u ovoj godini opet zabilježen povećan broj lažnih azilanata, posebno u Njemačkoj na koju otpada 95 posto svih lažnih azilanata iz BiH, a u svim ostalim zemljama EU je svega pet posto'', kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, razlog je bio prilično liberalan azilantski sustav u Njemačkoj koji je promijenjen u drugoj polovici ove godine.

''Prvi utjecaj tih izmjena očekujemo upravo s novom godinom. Smatramo da će se značajno smanjiti taj broj lažnih azilanata iz BiH koji je ove godine prešao četiri tisuće'', kazao je Dautbašić.

Sigurno, ističe on, da to nije dobro. Međutim, dodaje, dobro je naglasiti da se smanjio broj lažnih azilanata u totalu iz zemalja zapadnog Balkana, iako se bilježi malo veći rast državljana Albanije.

''U ovom trenutku bezvizni režim nije ugrožen i na nama je da zajedno, regonalnom suradnjom i bilateralnim kontaktima sa zemljama članicama smanjimo što je više moguće broj lažnih azilanata.

Otprilike 4.500 je lažnih azilanata iz BiH. Najviše otpada na Njemačku, 95 posto, potom Švedska, a onda ostale zemlje, zanemarljivo male brojke'', kazao je Dautbašić.

Kopirati
Drag cursor here to close