Neovisni izvor

U Mostaru veći problem mito i korupcija, nego pljačke i napadi

Vijesti / Flash | 31. 01. 2015. u 08:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razina kriminala je u Mostaru u posljednje tri godine rasla za 60 posto, da se zaključiti prema podacima objavljenim na stranici Numbeo. Prema istom izvoru, stopa kriminala je umjerena, a najveći problem stvaraju mito i korupcija.

Mostarskim građanima, prema ovom istraživanju, veliki su problem ljudi koji uzimaju, ali i prodaju drogu.

U gradu na Neretvi također je velika mogućnost da će vas napasti zbog druge boje kože, vjere ili etničke pripadnosti.

Krađe automobila i stvari iz auta su, prema ovom izvoru, česta pojava, dok se  rjeđe događaju pljačke ili uništavanje imovine.

Mogućnost napada u Mostaru je mala, te Numbeo navodi kako su građani sto posto sigurni tijekom dana, dok se ta sigurnost s padanjem mraka smanjuje za 50 posto.

Stanje na terenu

Građani Mostara, unatoč ovim podacima, su u strahu od velikog broja pljački koje su se počele događati gotovo svakodnevno. Na meti provalnika se nalaze stanovi, trgovine, kladionice i benzinske crpke.

Podsjećamo, učestale pljačke i razna razbojstva na području grada Mostara, ali i cijele Hercegovine, primorale su ravnatelja policije MUP-a HNŽ da održi sastanak po pitanju sigurnosne situacije na području ove županije.

Na sastanku su definirane temeljne naznake aktivnosti svih sigurnosnih agencija na području ove županije, s ciljem poboljšanja sigurnosne situacije i pružanja što kvalitetnije usluge građanima na području HNŽ.

Najsigurniji gradovi svijeta

Časopis "The Economist" izabrao je japansku prijestolnicu Tokio za najsigurniji grad u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na osnovu istraživanja "Indeks najsigurnijih gradova 2015." napravljena je lista najsigurnijih gradova u svijetu, uzimajući kriterije poput digitalne sigurnosti, individualne, zdravstvene i sigurnosti infrastrukture.

Prema tom istraživanju, Tokio je najsigurniji grad za život. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), u Tokiju živi oko 38 milijuna ljudi. Ankete pokazuju da, i gradovi s velikim brojem stanovnika, mogu biti sigurni.

Tokio prate Singapur, Osaka, Stockholm i Amsterdam. Australski Sidney je na šestom mjestu, Cirih na sedmom, Toronto osmi, Melbourne deveti i New York na desetom mjestu.

Na posljednjih pet mjesta na listi nalazi se Meksiko, zatim Riyad, Johannesburg u Južnoj Africi, kao i vijetnamski Ho Chi Minh te iranski Teheran.

 

Kopirati
Drag cursor here to close