Svaki vikend ''overdose''

U Mostaru stanje alarmantno: Sve mlađa populacija završava u svijetu droge

Vijesti / Flash | 27. 08. 2014. u 22:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostaru sve mlađa populacija završava u svijetu droge'', rekla je liječnica Diana Zelenika na tribini ''Ne droga u mome Mostaru''.

Liječnica je rekla kako je u Mostaru stanje alarmantno, te su se iz toga razloga i odlučili za predavanje na ovu temu.

''Sve ovo radimo i sa namjernom da čelnici lokalne samouprave prepoznaju ovaj problem. Jer ako djeca po ulicama znaju gdje se droga može uzeti i tko raspačava tu drogu, onda mi nije jasno kako se ne može stati u kraj takvom jednom problemu'', kazala je Zelenika.

Liječnica nije mogla precizirati koliko ima ovisnika u Mostaru, ali je rekla kako je jedno vrijeme svaki vikend neko dijete imalo ''overdose''.

''Dobivali smo djecu koja su prestajala disati, prestajalo im je raditi srce, koju smo mi vraćali u život, ali to je samo kratkoročno rješenje, to je dugoročan problem'', upozorava liječnica.

Liječnika kaže da kada pacijenti prestanu uzimati drogu i kada prođu apstinencijalni period, oni se moraju još pet godina praktično boriti sa socijalizacijom.

Dr. Zelenika kaže kako je to dugoročan proces u koji cijelo društvo treba biti uključeno. Ključnu ulogu igraju roditelji, koji su prema liječnicinim riječima jako malo svjesni problema droge u gradu na Neretvi.

''Roditelji su vrlo malo svjesni, čak kad kod nas bude primljeno jedno takvo dijete ili overdose ili sa poremećajima svjesti zbog uzimanja droge prva spoznaja je vrlo bolna. Znaju čak tako reagirati da nasrnu na nas, da lažemo na njihovo dijete, da to nije moguće, da smo masu puta pred njima morali uzimati urin od njihovog djeteta da bi dokazali da droga u urinu stvarno postoji. Kada to vide opet kažu to nije moje dijete, to je netko njemu slučajno ubacio u piće. Jednostavno neće da prihvate tu činjenicu'', kazala je dr. Zelenika koja kaže kako je prevencija ključna u svakoj bolesti, pa i u ovoj.

Pored liječnice Diane Zelenike, na tribini o ''Ne droga u mome Mostaru'', koju je organizao Područni odbor HDZ-a 1990 Mostar, su govorili dr. Zdravko Kuzman i Marija Rašić - magistar socijalnog rada.

Kopirati
Drag cursor here to close