Akcija Sailor

U Mostaru i Banja Luci uhićeno šest osoba zbog lažnog prijavljivanja štete od poplava

Vijesti / Crna Kronika | 30. 06. 2014. u 10:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć akciju kodnog naziva 'Sailor', koja se izvodi na području Banja Luke i Mostara.

U okviru ove akcije do sada su slobode lišene četiri osobe inicijala M.M., Ž.Đ., D.T. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima porezna utaja ili prijevara, carinska prijevara, protuzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, navode iz SIPA-e.

U okviru akcije kodnog naziva "Sailor" policijski službenici SIPA-e danas su slobode lišili još dvije osobe inicijala I.P. i B.M.

U službenim prostorijama SIPA-e u regionalnom uredu u Banjoj Luci u tijeku je kriminalistička obrada nad ovim osobama, navedeno je iz SIPA-e.

Sarajevski Avaz saznaje da je među uhićenima generalni direktor "Sector Securitya" Dragan Talić. Osim njega, SIPA je uhitila i Miloša Mulutinovića.

U akciji SIPA-e kako je potvrđeno Dnevnom avazu iz izvora bliskih istrazi osim Dragana Talića i Miloša Milutinovća uhićeni su i Željko Đekić iz Banja Luke, te Domagoj Marić iz Mostara. U ovoj akciji priveden je i Ivan Petonjić, inspektor UNO BiH.

Ove osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su krivotvorili i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protupravne imovinske koristi.

U okviru akcije "Sailor" pretreseni su objekti na šest lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Pretresi objekata kojima je obuhvaćeno više pravnih osoba nastavljaju se i danas.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH aktivno sudjeluje u akciji kodnog naziva 'Sailor' koju su po nalogu Tužiteljstva BiH započeli pripadnici SIPA-e.

UNO je izdala nalog za kontrolu poslovanja kompanije 'AX-TROPIC' d.o.o. iz Banja Luke, a po završetku kontrole će biti poznate sve činjenice oko eventualnog pokušaja utaje PDV-a na otpis zaliha koje su uništene u toku poplava koje su zadesile Banja Luku.

U konkretnom slučaju postoji sumnja da je obveznik prijavio da su mu uništene sve zalihe robe u poplavama, te po tom osnovu zatražio da mu se otpiše PDV na uništene zalihe, međutim stvarna situacija na terenu je bila takva da sve zalihe nisu uništene, već je dio robe izmješten na drugo mjesto.

Iz UNO BiH podsjećaju da je od travnja 2014. godine uveden dodatak uz PDV prijavu, D-PDV, koju svaki mjesec podnose porezni obveznici. U dodatku uz PDV prijavu, između ostalog, obveznici su morali popuniti i polje o stanju zaliha, sirovina i gotovih porizvoda, tako da je UNO imala kompletno prijavljeno stanje zaliha od strane svih poreznih obveznika prije nego što su Bosnu i Hercegovinu zadesile katastrofalne poplave.

Iz UNO BiH navode da je na obavještajni razgovor u SIPA-u u Banja Luci priveden jedan inspektor iz Sektora za poreze, koji je na zahtjev gore pomenutog obveznika izašao ispred UNO na popis zaliha poreznog obveznika. Ukoliko se za tog službenika odredi mjera pritvora UNO će ga suspendirati sa radnog mjesta u skladu sa važećom legislativom.

Podsjećamo da je UNO u cilju borbe protiv korupcije u svakom priopćenju upućenom javnosti uvijek pozivala sve građane i porezne obveznike da prijave svaku informaciju o utaji carine i PDV-a ili nezakonitom ponašanju naših carinskih službenika i poreznih inspektora. Poziv se može uputiti besplatno na broj 0800 206 07, priopćeno je iz UNO BiH.
Kopirati
Drag cursor here to close