Bošnjaci i srbi

U Mostaru definirana kičma za opstanak zapadnog Balkana

Vijesti / Flash | 12. 04. 2016. u 12:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem kako su bošnjačko-srpski odnosi ključ budućnosti cijele regije.

''Imali smo otvoren, iskren, ne lak razgovor. Razmatrali smo odnose Srba i Bošnjaka u cjelini i odnose u regiji. Rekao bih da je zaključak da u narednom periodu intenziviramo naše kontakte i dijalog jer su srpsko-bošnjački odnose kičma za opstanak zapadnog Balkana, za mir, za sigurnost ljudi u cijeloj regiji'', kazao je u izjavi za novinare Vučić nakon desetominutnog bilateralnog razgovora s Izetbegovićem.

Dodao je kako se prošlost mora sagledati iz svakog kuta te da „Bošnjaci trebaju ući u srpske cipele, a Srbi u bošnjačke ne bi li se bolje razumjeli“.

''Sve naše odnose moramo rješavati tako da svi spustimo tonove i rješavamo probleme u miru i da ih pokušamo unaprijediti. Srbi i Bošnjaci imaju zajedničku budućnost tamo gdje su vjekovima živjeli. Mi Srbi s mnogim narodima dijelimo granice, a s Bošnjacima živimo zajedno, i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini . Tako je bilo u prošlosti, tako će morati biti u budućnosti'', istaknuo je Vučić.

Izetbegoviće je kazao kako je s Vučićem „pretresao“ sve teme koje su važne za obje zemlje.

''Prošlost je bila kakva je bila i ne možemo na nju utjecati. Možemo utjecati na budućnost i mi smo spremni intenzivirati dijalog Srbija i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka'', izjavio je Izetbegović.

Dodao je kako se Srbi i Bošnjaci moraju međusobno uvažavati, uvažavati istinu i presude međunarodnih sudova.

''Ovih dana Srbija se s pravom sjeća onoga što je počelo prije 75 godina osnivanjem zločinačke Nezavisne države Hrvatske. S pravom se sjeća i ne smije zaboraviti. I mi se sjećamo tih stvari, ali to neće biti razlog da prigovaramo, da pravimo probleme, da kvarimo odnose. Nego ćemo pokušati na istini i pravdi gradimo bolje odnose u budućnosti'', kazao je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje hoće li odustati od nove tužbe protiv Srbije, Izetbegović je odgovorio kako on nije taj koji odlučuje o tom pitanju.

''Još nemamo dokaza koji bi vodili u tom smjeru. Ako ga bude tada možemo o tome razgovarati, ali mislim da tada nitko nema pravo odustati. Čemu sudovi, zapravo, služe? Tu ne smije biti ljutnje. Ako su pojedinci ili neki režim nešto uradili prije dvadeset godina, to je upravo način da se skine hipoteka odgovornosti s čitavog naroda'', zaključio je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close