Centar za prevenciju

U Mostaru 23 ovisnika o heroinu; 20 posto se uspije izliječiti

Vijesti / Flash | 24. 01. 2015. u 20:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 22 ovisnika o heroinu prijavilo se u protekloj godini u Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Mostaru, dok je nova 2015. godina započela s liječenjem jednog pacijenta.

Iako je svaka brojka kada je u pitanju ovakva vrsta problema zastrašujuća i alarmantna, protekla je godina ipak završila manjim brojem prijavljenih ovisnika nego neke prethodne. U 2013. bilo je 24 ovisnika, 2012. njih 29, a najveći broj ovisnika prijavio se u 2008. godini, njih čak 91.

Prema riječima djelatnika i socijalnih radnika Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, svi ti ovisnici isključivo su ovisni o heroinu.

“Postoje i druge psihoaktivne supstance poput THC-a ili MDMA, točnije ecstasyja, ili drugih sintetičkih droga, ali prvenstveno je to problem s heroinom, jer se mi i bavimo liječenjem ovisnika o heroinu”, rekli su za Dnevni list iz Centra.

Od 1999. godine otkada Centar postoji kroz njega je prošlo i liječilo se 883 ovisnika, od čega je bilo čak 803 muškarca i 80-ak žena. Iako Centar radi na razini cijele države, ponajviše prijavljenih ovisnika dolazi upravo iz Mostara.

Kroz godine ukupno njih 508 došlo je iz Mostara, odmah iza je Čapljina sa 63 liječena ovisnika te Konjic sa 58 ovisnika. Iz Centra navode kako je starosna dob u kojoj se većina njih prijavljuje dob od 25 godina.
Razlog je, navode, neizdrživost ekonomske situacije koja ih najčešće natjera da se prijave na liječenje.

Trenutačno u Centru nije nijedan maloljetnik na liječenju, ali ih je kroz godine prošlo čak 48 koji su imali manje od petnaest godina. Iz Centra navode kako o izlječenju ovisnika koji su došli u 2014. godini još uvijek ne mogu govoriti. To je, navode, dug proces i u principu se tu uvijek radi samo o zalječenju od teških droga metadonskim supstitucijama.

Da je ovo izuzetno veliki problem, govori i činjenica da samo 20 posto od ukupnog broja heroinskih ovisnika uspije ostvariti trajniju apstinenciju. Razlozi zbog kojih mladi najčešće posežu za drogama, kako kažu socijalni radnici Centra za prevenciju i izlječenje, ponajviše su zloporaba društva i ljudi kojima se “dokazuju”.

Osim tog osnovnog problema, nalaze se i obiteljski problemi, škola, psihološki razlozi poput nervoze ili depresije te čista znatiželja i hedonizam. Da ovaj problem nije nimalo zanemariv, svjedoče brojke koje unatoč što iz godine u godinu variraju, ipak se znatno ne smanjuju.

Kopirati
Drag cursor here to close