Traženje nestalih

U Mostar stigli predsjednici Josipović, Nikolić, Vujanović i predsjedatelj Izetbegović

Vijesti / Flash | 29. 08. 2014. u 09:58 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostar su danas stigli predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić gdje su potpisali “Deklaraciju o ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava”.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) domaćin je potpisivanja Deklaracije.

Svrha deklaracije jeste definirati uloga država u traženju nestalih iz sukoba i kršenja ljudskih prava. Prvi potpisnici međunarodne deklaracije su one zemlje i njihove zemlje nasljednice koje su bile strane u Daytonskom mirovnom sporazumu.

Od 40.000 osoba koje su nestale tijekom oružanih sukoba iz 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, pronađeno je njih više od 70 posto. Ovo je bez presedana u bilo kojem post-konfliktnom kontekstu u svijetu, navodi se u priopćenju ICMP-a.

''Deklaracija koja se danas potpisuje je uzajamno prepoznavanje postignuća Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije i bit će iskorištena da unaprijedi principe koji čine osnovu njihovih postignuća'', izjavio je predsjedavajući ICMP-a Thomas Miller tijekom događaja kojemu su nazočil predstavnici vlada u regiji, nevladinih organizacija i diplomatske zajednice.

Dodao je kako su zemlje ove regije pokazale značajnu sposobnost zemalja u preuzimanju procesa traženja velikog broja nestalih osoba, kako putem lokalnih institucija tako i putem specijaliziranih međunarodnih mehanizama, kao što je ICMP.

Deklaracija naglašava primarnu odgovornost državnih tijela u radu na pitanju nestalih i potrebu da se osigura da mehanizmi i metode koje se koriste poštuju ljudska prava i principe vladavine zakona. Ona također osigurava da se podrže prava članova obitelji nestalih; da preživjeli i civilno društvo imaju pristup informacijama u svezi sudbine i pravilne istrage te da osigura uvjete kako bi odgovorne i pravične državne institucije radile na nepravdama iz prošlosti.

Deklaracija je međunarodni instrument i ICMP će potaknuti druge zemlje na zapadnom Balkanu i u drugim dijelovima svijeta da je potpišu. Zemlje kao što su Argentina, Čile, Južna Afrika i mnoge druge koje se suočavaju s pitanjem nestalih osoba također će biti pozvane na njezino potpisivanje.

Svečanosti potpisivanja nazočili su i članovi obitelji nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija obitelji iz bivše Jugoslavije kao i istaknute članove međunarodne zajednice, uključujući OESS kojega predstavljaju specijalni predstavnik Predsjedavajućeg OESS-a za zapadni Balkan, veleposlanik Stoudmann i zamjenica visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, Flavia Pansieri.

ICMP je inače uspostavljen 1996. god. na summitu G-7 u Lionu u Francuskoj kao podrška Daytonskom mirovnom sporazumu. Aktivno je aktivno uključen u pomaganje vladama i drugim institucijama u cijelom svijetu u radu na pitanju nestalih osoba iz oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

Kopirati
Drag cursor here to close